Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
05.02.2022.

Обука кадета Војне академије у зимским условима



Кадети 145. класе Војне акедемије, током предходне две недеље, на 51. скијашком полигону на Копаонику, реализовали су обуку у зимским условима која обухвата физичко васпитање, војну топографију, наоружање са наставом гађања и тактичку обуку.

У оквиру сегмента обуке посвећеном физичком васпитању, које је заступљено највећим бројем часова, кадети су успешно прошли обуку у алпском, нордијском и турно скијању, а у склопу наставног плана војне топографије - патролно кретање по непознатом земљишту и оријентацију у зимским условима уз помоћ топографске карте, ручне бусоле, ортофото карте и дигиталног уређаја за оријентацију и ласерског даљиномера.

Кад је реч о оријентацији и патролном кретању, будући официри Војске Србије опробали су се у дневним и ноћним условима, с тим да је дневна маршрута била дупло дужа од ноћне и износила је 10 километара.

Приликом реализације тактичке обуке, посебна пажња посвећена је изради објеката за дејство, заштиту и одмарање у зимским условима, као и употреби наоружања уз коришћење скијашке опреме, па су кадети први пут имали прилику да у оквиру предмета наоружање са наставом гађања, користе турно скије, „ер софт наоружање“, које је Војна академија набавила ове године, као и таргет мете. Реч је о три новине које су, по мишљењу наставника, умногоме побољшале заинтересованост и мотивацију кадета.

Потпуковник Зденко Шиљак, командант логорског простора, истиче да је, иако су временски услови били захтевни, план логоровања у потпуности реализован, и да су, боравећи на Копаонику, кадети стекли нова знања и вештине које ће им у будућности бити значајна на првим официрским дужностима.

На обуци је и кадеткиња друге године Теодора Јовановић која каже да је обука била садржајна и да су њене колеге и старешине задовољни постигнутим резултатима.

-  Реализовали смо и приказ оспособљености, својеврсну круну нашег обучавања на Копаонику. Посебни облици наставе кадетима пружају различита искуства која ћемо највише користити током каријере, истиче кадеткиња Теодора Јовановић.

Њен колега, кадет Никола Малић, додаје и да су током обуке на Копаонику успешно савладали нордијско, алпско и турно скијање, што ће им умногоме олакшати савладавање терена.

-  Наши инструктори у скијању несебично су нам пренели своја знања, а ми смо се трудили да их усвојимо па вам заиста могу посведочити да сада сваки кадет 145. класе зна да скија. Ова обука представља спој теорије и праксе, а имали смо прилику и да се уверимо колико су колективни дух и тимски рад битни за савладавање постављених задатака, каже Никола Малић, кадет друге године Војне академије.

Напомињемо да ће конкурс за упис у војне школе бити отворен од 15. фебруара до 31. марта на који могу да се пријаве младићи и девојке који желе да похађају Војну академију, Медицински факултет Војномедицинске академије, Војну гимназију и Средњу стручну војну школу.

Подсећамо да је расписан  конкурс за трећу класу Курса за подофицире Ратног ваздухопловства и ПВО на који се заинтересовани могу пријавити до почетка марта. Такође, сви заинтересовани за Курс слушалаца резервних официра рода авијације пријаве могу поднети до 31. марта 2022. године. Више информација о условима и начину конкурисања можете пронаћи на следећем линковима:

Јавни оглас за пријаву кандидата за слушаоце курса за резервне официре Војске Србије рода авијације

Јавни конкурс за пријем у професионалну војну службу на неодређено време у својству подофицира