Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
18.01.2022.

Министар Стефановић обишао „Прву искру“ у Баричу



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас производне погоне предузећа "Прва искра – наменска производња" у Баричу у којима се врши производња различитих експлозива за војне потребе, где је разговарао са руководством и радницима. Он је истакао да очекује да ће „Прва искра“ захваљујући председнику Александру Вучићу, који је одобрио средства која ће бити инвестирана у нове производне циклусе, наставити да буде мотор развоја не само Обреновца, већ и целог Београда.

- Драго ми је да видим да руководство компаније „Прва искра-наменска“ размишља на озбиљан начин о унапређењу своје производње. То је оно што је најважније за нашу одбрамбену индустрију - да људи хватају корак са временом, да разумеју да све оно што је било довољно добро јуче или данас не мора да буде довољно добро сутра. Зато су важне инвестиције у нове погоне за производњу пластичних експлозива, као и унапређење постојеће производње, да би наша војска била задовољна производима наше наменске индустрије, у овом случају експлозивом који се овде прави – рекао је министар Стефановић.

Министар одбране навео је да је добро што „Прва искра“ послује у плусу, који се повећава из године у годину.

- Имамо амбициозне планове за 2022. годину, желимо да инвестирамо како би наше партнерске компаније из одбрамбене индустрије наставиле да производе добре и квалитетне производе, у смислу артиљеријске, противавионске и друге муниције, али и како би прошириле капацитете производње – рекао је министар Стефановић.

Он је посебно похвалио бригу о радницима у компанији „Прва искра“.

- И поред ужасних разарања које су се догодила 1999. године у НАТО агресији, ми овде имамо обновљену производњу и бригу о људима која чини да инжињери и други људи, који раде овде, виде „Прву искру“ као своју кућу, у сваком смислу те речи. Инвестирање у станове за запослене и високе просечне плате је нешто што ова компанија ради својим средствима и што је за сваку похвалу – рекао је министар Стефановић.

О раду предузећа министра је информисао директор Станоје Биочанин, док су обиласку присуствовали и државни секретар у Министарству одбране Бранко Живановић и начелник Управе за одбрамбене технологије пуковник Славко Ракић.