Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
14.01.2022.

Провера обучености војника на служењу војног рока



На полигонима и вежбалиштима Војске Србије у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу реализована је провера основне индивидуалне обучености војника на добровољном служењу војног рока генерације „децембар 2021“.

Циљ провере је да се утврди да ли су војници оспособљени за самостално извршавање тактичких радњи и поступака на бојишту, правилно руковање наоружањем и војном опремом и обављање дужности органа унутрашње и службе обезбеђења објеката, за шта су се у претходних шест недеља теоретски и практично обучавали.

На дводневном испиту индивидуалне оспособљености војници су решавали задатаке из тактичке обуке, показали практична знања и вештине у руковању различитим врстама пешадијског наоружања, стројеву обученост и припремљеност за обављање стражарске службе, а претходно су успешно положили тест физичке припремљености. 

Одлични и врлодобри резултати на провери говоре о изузетној мотивисаности и посвећености војника на служењу војног рока и високом квалитету обуке реализоване у центрима Команде за обуку. 

Војнике сада очекује шестонедељна специјалистичка обука, током које ће се оспособљавати за своје војноевиденционе специјалности, а потом ће бити распоређени у јединице Војске Србије до краја служења војног рока.