Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
12.01.2022.

Војскa Србије ангажована на рашчишћавању снежних наноса са путева



Након обилних снежних падавина које су захватиле велике делове наше земље, припадници Војске Србије ангажовани су ових дана, уз редовне задатке, и на рашчишћавању снежних наноса са путева у секторима одговорности својих јединица.

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић истакао је да је Војска Србије увек ту да пружи помоћ нашем народу где год и када год је то потребно, без обзира на временске услове, приступачност терена или тежину ситуације.
 
- Они никада не питају колико је тежак задатак, само где треба да се запуте и помогну. Увек су ту за наш народ и за нашу Србију. Желим да им се и данас захвалим на њиховој посвећености и раду - рекао је министар Стефановић.    

Припадници Војске приоритетно су ангажовани на одржавању проходности саобраћајница у Копненој зони безбедности и прилаза до војних објеката на тешко приступачним планинским теренима, где на појединим местима висина снежног покривача прелази и један метар.
 
Тиме се уједно стварају услови за несметано и безбедно снабдевање и маневар јединица Војске Србије, али се и мештанима планинских села, којима су ови путеви једина веза са остатком света, омогућава приступ систему здравствене заштите и снабдевање основним животним намирницама.
 
Радове изводе припадници инжињеријских јединица путне специјалности, који свакодневним ангажовањем на рашчишћавању путних комуникација уз употребу инжињеријских средстава унапређују и своју оспособљеност за реализацију наменских задатака.
 
Одржавање проходности путних комуникација омогућено је правовременим размештајем и планском употребом инжињеријских јединица Војске Србије, које и овога пута показују да су спремне и способне да пруже подршку ангажованим снагама и помоћ грађанима када год је то потребно.