Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
02.12.2021.

Министар Стефановић отворио "3. Билатерални атлетски митинг"



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић данас је свечано отворио „3. Билатерални атлетски митинг у дворани“, који је  окупио кадете репрезентација војних академија Републике Србије и Руске Федерације. Министар Стефановић је, отварајући такмичење, истакао да су данас на терену младост Србије и Русије, које се пријатељски надмећу, али и настављају да јачају односе наше две војске и наше две земље.  
 
- Велико ми је задовољство да вас поздравим у име Министарства одбране и Војске Србије и у своје име и да посебно поздравим наше драге госте из Руске Федерације и да им, као и увек, пожелим срдачну добродошлицу у нашу земљу. Данашњи атлетски митинг трећи је меч између кадетских репрезентација војних академија Републике Србије и Руске Федерације. С обзиром да се наизменично одржава у Београду и Москви, ове године је наша престоница поново домаћин. Драго ми је да је наша Војна академија спремна, видим и по ректору и по декану да су озбиљно схватили ово такмичење и по нашим спортистима за које сам уверен да ће дати све од себе да постигну најбоље могуће резултате - поручио је министар Стефановић.
 
Он је додао да ће се кадети и кадеткиње такмичити у седам атлетских дисциплина: бацању кугле, скоку у даљ, тркама на 60, 400, 800 и 1.500 метара и надметању у штафети на 4x200 метара, а у надметањима ће учествовати 25 такмичара са наше Војне академије и 13 из руских војних академија.
 
- Кадетима желим да ово буде фестивал спорта, да покажете колико сте способни и спремни. Поред спортског такмичења, чини ми се да је ово одлична прилика и да успоставе нека нова пријатељства. Пријатељство Русије и Србије је традиционално, потврђено је кроз историју и у тешким временима, a тада се и покаже ко је прави пријатељ, и то је нешто чега се увек треба сећати и што треба истицати. Такво пријатељство гаје и негују данас и наши председници, што је могло да се види и током недавне посете председника Вучића Русији и председнику Путину, али и кроз резултате које је та посета донела -  рекао је министар Стефановић.
 
Он је истакао да том пријатељству и чврстим односима наших земаља доприносе и сви учесници данашњег атлетског митинга.  
 
- И сви који сте данас у овој сали. Данас су на терену младост и Србије и Русије,  пријатељски се надмећу и настављају да јачају односе наше две војске и наше две земље. Драги кадети и кадеткиње имаћете прилику да и у наредним годинама у униформи своје војске сарађујете на другачији, војнички начин, али данашњи дан искористите за спорт. Желим вам свима пуно успеха на такмичењу - поручио је министар Стефановић.
 
Помоћник изасланика одбране Руске Федерације пуковник Евгениј Анпилов истакао је да му је велика част што присуствује данашњем такмичењу.
 
- Добра физичка припрема је залог за успех на такмичењу и зато желим да на овом такмичењу победи најбољи - рекао је пуковник Анпилов.
 
У знак захвалности за допринос одржавању такмичења ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић уручио је признање Атлетском савезу Србије, које је примио директор савеза Слободан Бранковић и признање делегацији Руске Федерације, које је примио помоћник изасланика одбране Руске Федерације пуковник Евгениј Анпилов.
 
Церемонији отварања такмичења које се одржава у београдској Атлетској дворани, присуствовали су и начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић, заменик шефа Делегација Републике Србије при Међународном савету за војне спортове (ЦИСМ) пуковник Миливоје Пајовић и руководилац делегација Руске Федерације потпуковник Елена Донкина.
 
Свечано отварање "Билатералног атлетског митинга" употпунио је музички наступ Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички" и Репрезентативног оркестра Гарде.