Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
02.12.2021.

Ministar Stefanović otvorio "3. Bilateralni atletski miting"



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović danas je svečano otvorio „3. Bilateralni atletski miting u dvorani“, koji je  okupio kadete reprezentacija vojnih akademija Republike Srbije i Ruske Federacije. Ministar Stefanović je, otvarajući takmičenje, istakao da su danas na terenu mladost Srbije i Rusije, koje se prijateljski nadmeću, ali i nastavljaju da jačaju odnose naše dve vojske i naše dve zemlje.  
 
- Veliko mi je zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i u svoje ime i da posebno pozdravim naše drage goste iz Ruske Federacije i da im, kao i uvek, poželim srdačnu dobrodošlicu u našu zemlju. Današnji atletski miting treći je meč između kadetskih reprezentacija vojnih akademija Republike Srbije i Ruske Federacije. S obzirom da se naizmenično održava u Beogradu i Moskvi, ove godine je naša prestonica ponovo domaćin. Drago mi je da je naša Vojna akademija spremna, vidim i po rektoru i po dekanu da su ozbiljno shvatili ovo takmičenje i po našim sportistima za koje sam uveren da će dati sve od sebe da postignu najbolje moguće rezultate - poručio je ministar Stefanović.
 
On je dodao da će se kadeti i kadetkinje takmičiti u sedam atletskih disciplina: bacanju kugle, skoku u dalj, trkama na 60, 400, 800 i 1.500 metara i nadmetanju u štafeti na 4x200 metara, a u nadmetanjima će učestvovati 25 takmičara sa naše Vojne akademije i 13 iz ruskih vojnih akademija.
 
- Kadetima želim da ovo bude festival sporta, da pokažete koliko ste sposobni i spremni. Pored sportskog takmičenja, čini mi se da je ovo odlična prilika i da uspostave neka nova prijateljstva. Prijateljstvo Rusije i Srbije je tradicionalno, potvrđeno je kroz istoriju i u teškim vremenima, a tada se i pokaže ko je pravi prijatelj, i to je nešto čega se uvek treba sećati i što treba isticati. Takvo prijateljstvo gaje i neguju danas i naši predsednici, što je moglo da se vidi i tokom nedavne posete predsednika Vučića Rusiji i predsedniku Putinu, ali i kroz rezultate koje je ta poseta donela -  rekao je ministar Stefanović.
 
On je istakao da tom prijateljstvu i čvrstim odnosima naših zemalja doprinose i svi učesnici današnjeg atletskog mitinga.  
 
- I svi koji ste danas u ovoj sali. Danas su na terenu mladost i Srbije i Rusije,  prijateljski se nadmeću i nastavljaju da jačaju odnose naše dve vojske i naše dve zemlje. Dragi kadeti i kadetkinje imaćete priliku da i u narednim godinama u uniformi svoje vojske sarađujete na drugačiji, vojnički način, ali današnji dan iskoristite za sport. Želim vam svima puno uspeha na takmičenju - poručio je ministar Stefanović.
 
Pomoćnik izaslanika odbrane Ruske Federacije pukovnik Evgenij Anpilov istakao je da mu je velika čast što prisustvuje današnjem takmičenju.
 
- Dobra fizička priprema je zalog za uspeh na takmičenju i zato želim da na ovom takmičenju pobedi najbolji - rekao je pukovnik Anpilov.
 
U znak zahvalnosti za doprinos održavanju takmičenja rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović uručio je priznanje Atletskom savezu Srbije, koje je primio direktor saveza Slobodan Branković i priznanje delegaciji Ruske Federacije, koje je primio pomoćnik izaslanika odbrane Ruske Federacije pukovnik Evgenij Anpilov.
 
Ceremoniji otvaranja takmičenja koje se održava u beogradskoj Atletskoj dvorani, prisustvovali su i načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević, zamenik šefa Delegacija Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove (CISM) pukovnik Milivoje Pajović i rukovodilac delegacija Ruske Federacije potpukovnik Elena Donkina.
 
Svečano otvaranje "Bilateralnog atletskog mitinga" upotpunio je muzički nastup Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.