Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
22.10.2021.

Министар Стефановић посетио компанију „Пнеумо лоџик“



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић посетио је данас компанију „Пнеумо Лоџик“ која се бави производњом система за климатизацију и грејање борбених возила из производног програма српске одбрамбене индустрије.

Министар Стефановић, после обиласка погона, изразио је задовољство због чињенице да домаћа индустрија, на коју се наша Војска ослања, све више напредује, инвестира, модернизује се и има капацитет да подржи производњу војних возила и других средстава.

– Данас сам у компанији „Пнеумо Лоџик“ имао прилику да се уверим колико су ови вредни људи у стању да помогну производњу наших возила и „лазара“ и „милоша“ и БОВ-ова и других возила и колико њихови системи грејања и хлађења могу да буду поуздани, могу да буду ефикасни и наравно прихватљиви ценом за нашу Војску – рекао је министар.

Он је оценио да је добро да се све више ослањамо на компоненте које се производе у нашој земљи.

– Тиме, наравно, штедимо новац и инвестирамо у своју производњу и помажемо домаће компаније, каква је „Пнеумо Лоџик“, која запошљава око 40 радника, ради већ много година овде у Срему и која је морала својим квалитетом да се избори за то да се њихове компоненте уграђују у наше најсавременије борбене транспортере. Драго ми је и да видим да ови људи инвестирају у производњу и у квалитет и да већ данас могу да се такмиче са много значајнијим и много већим произвођачима у Европи и свету – истакао је Стефановић.

Министар је похвалио и људе из Министарства одбране и „Југоимпорта“ који су се потрудили да јавно-приватно партнерство буде једна од полуга нашег развоја.

– И да се на тај начин ослањамо све више на домаће компаније које ће моћи да помогну и нашој одбрамбеној индустрији и уопште нашој Војсци, да производња возила, артиљерије и свега што данас пројектујемо и производимо буде нешто чиме се поносимо и нешто од чега наша земља може да заради и да живимо боље – подвукао је Стефановић.

Компанија „Пнеумо Лоџик“ успешно сарађује са Војнотехничким институтом Министарства одбране и предузећем „Југоимпорт“ СДПР, а системи за климатизацију и грејање ове фирме уграђују се у оклопна борбена возила, као што су БОВ, БОВ КИВ, командо-оклопни транспортер КОТ, оклопне транспортере „лазар“ и „милош“, ракетни систем АЛАС, артиљеријски систем НОРА, као и у недавно промовисано борбено возило „лазански“.