Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.10.2021.

Састанак министра Стефановића са норвешком делегацијом



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је дaнас са амбасадором Краљевине Норвешке Јорном Еугеном Гјелстадом и директором Центра за интегритет у сектору одбране (CIDS) са седиштем у Ослу Пером Кристенсеном о могућностима унапређења сарадње двеју земаља у области одбране.

Министар Стефановић оценио је да билатералне односе наших земаља карактерише позитиван тренд и да се у складу са тим и сарадња два министарстава одбране одвија на високом нивоу. Он је подсетио да је Краљевина Норвешка један од највећих донатора Министарства одбране и истакао да је пружила посебно значајну експертску и финансијску подршку у областима војног образовања и војне медицине.


Амбасадор Гјелстад изразио је задовољство до сада реализованим заједничким пројектима и активностима и изразио спремност за размену искустава у вези са регрутним системом, с обзиром на актуелно разматрање увођења редовног служења војног рока у Србији, а које у Норвешкој постоји.

Саговорници су, такође, на данашњем састанку разматрали могућност спровођења пројекта „Унапређење функције управљања људским ресурсима у Министарству одбране и Војсци Србије“, који је Норвешка страна заинтересована да подржи.

Министар Стефановић изразио је задовољство и поводом најаве званичне посете министра одбране Краљевине Норвешке Србији почетком следеће године, као и спремност за унапређење војноекономске сарадње двеју земаља.