Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.10.2021.

Министар Стефановић присуствовао промоцији најмлађих подофицира Војске Србије



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присусутвоваo je данас у Такову свечаној промоцији 143 најмлађих подофицира 18. класе Основног курса за подофицире и 48. класе Средње стручне војне школе ,,1300 каплара”. Говорећи о симболици Такова, министар Стефановић је поручио да и данас Србија, баш као и пре више од двеста година, гради јаку Војску, не да бисмо некога нападали, већ да бисмо своје заштитили.

- У Такову је много симболике за српски народ. У њему је почело рађање модерне српске државе, али и модерне српске војске. Из Такова су наши преци на Цвети 1815. повели Други српски устанак, кренули у бој за слободу и почели своју одсудну битку за самосталност. Освајали су је неустрашиво и стрпљиво, али упорно и успешно. У годинама које су уследиле Србија је добила Устав, који у то време нису имале ни једна Аустрија, Русија, нити Немачка и Турска. Он је био темељ за стварање снажне самосталне државе, а само таква могла је створити и снажну, модерну војску – рекао је министар Стефановић, обраћајући се најмлађим подофицирима Војске Србије. 

Министар је подсетио и да је Таково свето место за Војску Србије. 

- Српска војска настала је управо из устаничких чета, из народа који се овде латио оружја да би изборио своју слободу. Зато је веза између нашег народа и војске толико дубока. Те Цвети 1815. уједно су и Дан Војске Србије. Дан када смо као народ почели да је градимо. Да стварамо Војску која гарантује да нико неће насртати на наш голоруки народ, да ће наши грађани моћи да живе у миру, да граде путеве, отварају школе, болнице, обрађују своја имања, гаје децу и унуке, јер имају Војску која штити њихову безбедност. Војску која омогућава да држава у миру јача и да има снаге да доноси одлуке само у интересу сопственог народа. И данас Србија, баш као и пре више од двеста година, из истог разлога гради јаку Војску. Не да бисмо некога нападали, већ да бисмо своје заштитили – нагласио је министар. 

Он је најмлађим подофицирима  поручио да данас,  на овом свету месту, постају вође својих одељења и тимова. 

- Бити припадник Војске Србије, служити очувању слободе своје отаџбине и сигурности нашег народа, могу само посебни људи, велики, срчани, хероји. Ви сте доказ да Србија и данас има такве и да има ко да је заштити. Кичма наше војске управо су њени подофицири. Ви сте ти који ће од данас водити младе војнике. Они ће вам безрезервно веровати. Вероваће у ваше вођство, знање и одлуке. Тражиће од вас храброст и сигурност у извршавању задатака. Њихово поштовање вам неће дати само чин који сте стекли, мораћете да га заслужите – нагласио је министар. 

Он је истакао да су, у претходним месецима, својим преданим радом већ завредили да буду изабрани и унапређени у подофицирски чин. 

- Од сутра ћете стајати пред стројевима ваших војника и очекујем да од данас будете и још више храбри, одлучни и честити. У изазовним временима када би многи желели да угрозе стабилност и безбедност наше Србије, када би волели да је виде и нејаку и вазалну, наш народ од нас очекује да будемо најтврђи бедем свакоме ко се и усуди да помисли да би могао да га угрози, да будемо најача гаранција сигурности, независности и суверености наше земље. Ми смо то увек били кроз историју, ми то морамо и данас бити. Јака Војска мора гарантовати јаку Србију – подвукао је министар. 

Он је додао да зато од најмлађих подофицира очекује да часно служе својој отаџбини, да наставе да својим знањем и пожртвованим радом заслужују и даље чинове и да сада још снажније, заједно са својим колегама, оправдају поверење које наш народ има у своју војску. 

- Поштовани родитељи, чланови породица и пријатељи ових људи који су данас у строју, желим и вама да се захвалим. Србија вам је захвална што сте ваше кћери и синове одгајили да служе Србији и знам да сте поносни на њих. Драге породице, ови млади људи не би данас били овде да није било ваше подршке и вере у њих. Ви сте ти који ћете и даље највише осећати њихову одсутност због извршавања задатака, видети њихов умор  по повратку кући, делити свакодневно са њима све што са собом носи војнички позив, али ви сте ти који треба и даље да им дајете подршку и да их бодрите, јер они то и те како заслужују! – поручио је министар. 

Он је најмлађим водницима пожелео да им корак увек буде сигуран, а глава високо уздигнута. 

- Од државе и заставе нема веће светиње, нити има већег поноса од изговарања заклетве отаџбини. Знам и могу да осетим колико је снажна ваша емоција данас. Несаломиви патриотизам и бескрајна љубав према својој земљи јачи су од свега. Зато сам данас, као министар одбране, посебно срећан и почаствован што присуствујем овом тренутку који ће у вашим животима заувек остати упамћен као једна од најлепших успомена – рекао је министар одбране. 

Министар Стефановић подвукао је да се о њима са радошћу и поштовањем говори у целој нашој Србији. 

- Вама се дичи свака кућа вашег родног места. На вас ће поносни бити и ваша деца, али и њихова деца. У Србији се зна шта значи бити војник и носити часну војничку униформу. Традиција коју ова земља негује вековима наше је највеће благо. Будите достојни наследници славне српске историје и радите у интересу сваког грађанина Србије. Они су ти чији сан чувате и чије животе браните. То није само посао или задатак, то је мисија и позив. Господо подофицири, још једном вам честитам чинове и желим добродошлицу у редове професионалних старешина Војске Србије! Живела Војска Србије! Живела Србија – поручио је министар 

Министар одбране Небојша Стефановић доделио је награду првом у рангу 18. класе Основног курса за подофицире воднику Ивани Новаковић. 

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић награду је уручио другом у рангу воднику Дејану Антићу, док је бригадни генерал Жељко Петровић награду уручио трећем у рангу воднику Александру Величковском. 

Пуковник Мићо Сувајац, начелник Школе националне одбране, награду је уручио најбољем ученику 48. класе Средње стручне војне школе „1300 каплара“ воднику Андрији Антићу. 

Командант свечаног строја био је заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Никола Дејановић. 

У име најмлађих подофицира Војске Србије присутнима се обратила водник Ивана Новаковић поручивши да је данашњој свечаности претходио дуг и изазован пут, на којем су стекли многа знања и вештине, која ће даље унапређивати ради очувања слободе наше земље. 

- Данас пред вама стоје најмлађи подофицири Војске Србије, који су одабрали тежак и частан позив, опредељени да пођу стазом наших предака, који су нас својом жртвом задужили, а својим животом дали светао пример. У име свих нас обећавам да ћемо задатке извршавати часно и одговорно. Част је наша имовина, али и наслеђе које ћемо чувати за будуће генерације - нагласила је водник Новаковић.

У кутурно-уметничком делу програма наступили су глумци Јована Крстић, Владимир Јоцовић, као и културно-уметничко друштво “Шумадија” из Горњег Милановца.