Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
11.10.2021.

Председник Вучић отворио самит Покрета несврстаних



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић отворио је, у својству домаћина, дводневни самит Покрета несврстаних земаља који се, поводом 60. годишњице те организације одржава у Београду. Председник Азербејџана Илхам Алијев, који председава Покретом несврстаних до 2022. године, присутнима се обратио путем видео линка.

Свечаности на Београдском сајму присуствовао је потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић.

Речима "добродошли кући", председник Србије Александар Вучић започео је данас своје обраћање на отварању Самита Покрета несврстаних.


"Надам се да нећемо само о прошлости разговарати, већ и будућности коју желимо заједно да изградимо. Свет дијалога компромиса и мира је и даље могућ и достижан", поручио је он.

„Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи мир. Основна идеја око које су се окупили наши претходници када су оснивали Покрет је био мир. Мир је основ за развој сарадње било да је реч о политичкој или економској", истакао је он.

Он је нагласио да је међународна сарадња уз поштовање фундаменталних принципа једини пут ка развоју и просперитету човечанства и истакао да Агенда одрживог развоја УН 2030., према његовим речима, истиче и промовише три принципа - мир и безбедност, развој и људска права.

„Србија као правни наследник Југославије, оснивач УН и НАМ-а је поносни промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних норми. Велика ми је лична привилегија и част за Србију што смо се окупили у Београду, где ћете се осећати као код куће. Уверен сам да ће Београд као вишевековни симбол, раскрсница цивилизација, тачка контакта истока и запада за различите цивилизације и религије, може да вас подстакне на дијалог и изградњу нових мостова сарадње“, поручио је Вучић.


Председник је рекао да му је посебно драго што има прилику да види пријатеље из удаљених земаља, којима тешка ситуација са Ковид19 није била препрека да допутују у Београд, чиме су показали који значај придају овој организацији, али и указују част Србији.

„У време када, нажалост, има само неколицина мултилатералних састанака у свету биће ово изузетна и ретка прилика да разговарамо о свим питањима лицем у лице“, казао је он.

Навео је да је обележавање прве конференције НАМ 1961. жеља да се ода почаст Покрету који је време блоковских подела дао значајан допринос и визију која је заснована на поштовању.

"Није било места у Покрету за доминацију једне државе над другом. Надам да нећемо само о прошлости разговарати, већ и будућности коју желимо заједно да изградимо. Свет дијалога компромиса и мира је и даље могућ и достижан“, уверен је он.

Председник Азербејџана Илхам Алијев поручио је данас да ће Азербејџан ојачати сарадњу унутар Покрета несврстаних како би се ојачала правда и поштовање међународног права и истакао да је недопустиво непоштовање територијалног интегритета и суверенитета било које земље.


Алијев је говорећи на отварању самита поводом 60 година од оснивања Покрета несврстаних који се одржава у Београду, а у својству председавајућег Покретом, истакао захвалност председнику Србије Александру Вучићу што је домаћин састанка и оценио да та иницијатива показује српску спремност да преузме наслеђе од раније.

Како је рекао, с обзиром да је Покрет несврстаних највећа међународна институција после Скупштине УН, представља пример мултилатерализма, са 120 земаља чланица са различитим политичким, историјским и културолошким одликама.

„Поштовање интегритета и суверенитета, суздржавање од агресивних акција и мешање у унутрашњу политику друге земље су суштина Покрета. Ови принципи вреде и данас, а да су принципи Покрета прихваћени од свих земаља, не бисмо имали ратове“, казао је Алијев.

Отварању највећег дипломатског окупљање у Европи током пандемије присуствовали су званичници из више од 100 земаља учесница.