Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.09.2021.

Министар Стефановић присуствовао свечаности поводом Дана рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас свечаности поводом Дана рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства у касарни „Бањица“ у Београду. Министар Стефановић поручио је честитајући им празник да је Србија поносна на њихову одлучност, срце и спремност да бране ову земљу и увек буду уз свој народ.

- На почетку Првог светског рата, као ни друге армије тог доба, ни наша војска није имала развијену противваздушну одбрану. До првог организовања противваздушне одбране и до стварања првих противавионских топова српске артиљерије долази 1915. Тог 30. септембра 1915. године долетело је са аеродрома у близини Вршца седам немачких авиона из којих је на Крагујевац бачено 45 бомби - подсетио је министар Стефановић. Артиљерци српске војске, како је додао, жестоко су одговорили.

- Са положаја Метино брдо војник артиљерац Радоје Рака Љутовац је директним поготком гранате из адаптираног "круповог" топа оборио водећи авион Румплер - подсетио је министар Стефановић.

То је, како је нагласио, у историји ратовања први забележени случај обарања авиона хицем за земље и у ту част се после Првог светског рата 30. септембар славио као дан противавионаца.

- Када говоримо о ратовању и савременом ратовању, пре свега за оне људе из вашег рода, указујем на период НАТО агресије, карактеристичан по случају обарања борбеног авиона стелт технологије F-117А, од стране наших ракеташа 27. марта 1999. године. Те вечери, борбена послуга Трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде ПВО ракетом система НЕВА оборила је у 8.42 поменути „невидљиви“ бомбардер. После тог обарања НАТО је учинио све да неутралише нашу противваздухопловну одбрану и омогући неометана дејства својим нападачким летећим формацијама - истакао је министар Стефановић.
 
Он је указао да је мало књига написано и мало филмова снимљено да би прецизно описали херојство људи из јединица Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, који су током целог рата непрекидно дејствовали, потпуно свесни ризика, који су суштински свакога дана значили да могу да изгубе живот.

- Оборени и оштећени авиони током ових дејстава само су део доприноса РВ и ПВО јединица у заштити наше земље. Одлучност да истрајете до последњег тренутка и стална дејства у условима апсолутне доминације НАТО авијације, односно њене превласти, охрабриле су наш народ, а непријатеља терале на дејство издалека. За изузетна дела и хероизам исказан у одбрани отаџбине, 250. ракетна бригада противваздухопловне одбране од децембра 1999. године је носилац највишег ратног одликовања - Ордена народног хероја - истакао је министар Стефановић.

Херојство наших војника, подсетио је министар одбране, није увек било подржано адекватном техником и борбеним средствима.

- Срећом, од 2012. године, па до данас, држава много више улаже у савремене ПВО системе, у обуку и усавршавање наших старешина и војника из овог рода, као и модернизацију система који ће наставити да бране наше небо. Поносан сам и то сам рекао некима од награђених који су данас били у строју, на све оне резултате које постижете - поручио је министар Стефановић.

Поносни смо били, како је нагласио и на резултате гађања на полигонима у нашој земљи и другим државама када показујемо наше способности.

- Али пре свега, поносни смо на вашу одлучност, срце и спремност да браните ову земљу онако како то од вас захтева наш народ - поручио је министар Стефановић.

- Верујем да ћемо у наредним годинама, уз огромну подршку председника Вучића и наше Владе, поред ових система које видимо данас овде, наравно, "Панцира" као најмодернијег система, ускоро имати могућности да видите и нове борбене системе који ће ојачати нашу снагу и који ће омогућити да, поред вашег хероизма и одлучности имате и адекватне могућности да заштитите наше небо - нагласио је министар Стефановић.
 
Истичући, још једном, понос због њихових резултата, министар је припадницима ових јединица честитао на труду, знању и енергији који улажу у рад и са војницима и са старешинама наше војске.

- Будите сигурни да људи у овој земљи, наш народ, поносно подигнуте главе говори о вама као делу наше Војске који је одувек био ту кад је било најтеже, као и наша Војска, нераскидиво везана за свој народ - закључио је министар Стефановић.

На данашњој свечаности, министар Стефановић уручио је најбољим појединцима стимулативне мере додељене поводом празника.

Поводом Дана јединица АРЈ за ПВД, министар Стефановић, у пратњи команданта Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковника Душка  Жарковића и  команданта 250. ракетне бригаде за ПВД бригадног генерала Тиосава Јанковића, положио је венац на спомен-обележје погинулим припадницима рода АРЈ за ПВД, а венац су положили и некадашњи команданти јединица.