Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
30.09.2021.

Министар Стефановић: "И Курти зна да је председник Вучић највећа препрека остваривању идеје независности такозваног Косова"



Изјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:

„У својој последњој изјави Аљбин Курти јасно је рекао да је Александар Вучић као председник Србије највећа препрека остваривању идеје независности такозваног Косова, онај ко најбоље гарантује живот Србима на северу и на целокупној територији наше јужне покрајине и ко се највише бори против оних који желе да отцепе један део наше територије.

Криза коју су изазвале управо приштинске институције под контролом Аљбина Куртија не може се прикрити било каквим лажима јер су они ти који су послали људе са дугим цевима и оклопним транспортерима на север, они су ти који су потпуно променили ситуацију на терену и који су фактички насиљем покушали да дестабилизују, не само Косово и Метохију, већ и читав регион.

Називање Срба криминалцима, док су истовремено многи који се данас налазе у редовима такозване косовске полиције учесници тешких кривичних дела почињених над Србима у време деловања терористичке ОВК, потпуна је бесмислица и очигледна панична реакција на оно што цео свет данас види. А то је да су управо Аљбин Курти и сви његови потези ти који праве штету читавом региону и да су они једини који су одговорни за настанак ове кризе, из које је једини излаз повлачење специјалних јединица такозване косовске полиције са административних прелаза.

Наравно, једна од кључних ствари о којој Курти не жели да говори јесте да мора да прихвати да је приштинска страна 2013. године прихватила Бриселски споразум у ком јасно стоји обавеза формирања Заједнице српских општина и то је јасан став и ЕУ. Волео бих да ЕУ и јасније и тврђе заговара поштовање Бриселског споразума, али је ипак врло јасно да ће у Приштини морати да прихвате оно на шта су се обавезали.

Такође, не постоји никаква граница између Србије и Косова, како то каже Курти. Врло је јасно да постоји административна линија и да Уједињене нације по Резолуцији 1244 управљају административно Косовом и Метохијом, уз мандат КФОР-а, који је ту да штити безбедност, пре свега Срба.

И због тога су све оне речи које Аљбин Курти упућује када каже да је тобоже српска војска учинила нешто да доведе до ескалације сукоба - потпуна лаж, јер Војска Србије ниједним својим потезом није нарушила ни Резолуцију 1244, ни Кумановски споразум, ни Бриселски споразум, нити било који споразум, јер се она налази на територији централне Србије, ни у једном тренутку није прешла на територију Косова и Метохије, јер смо се на то обавезали Кумановским споразумом. А то где ће летети наши авиони и хеликоптери, где ће се кретати наше јединице, свакако нећемо питати Куртија, нити ће о томе одлучивати било ко осим Србије.

Нисам најбоље разумео тезу да му сметају хеликоптери руске производње, пошто ми имамо и „Ербасове“ хеликоптере, па му можда они неће сметати када буду летели на територији централне Србије. Али, наравно, ради се о још једној бесмислици којом Курти покушава само да смањи одговорност управо своје администрације и прикрије чињеницу да су дуге цеви на административним прелазима управо оне које је он довео тамо.

Што се тиче демократије на територији којом тренутно управљају привремене приштинске институције, потребне су, као што цео свет зна, снаге КФОР-а да би чувале цркве и наше светиње и да би обезбедиле да Срби могу мирно да оду на молитву, а камоли шта друго. Пребијања и застрашивања готово су постала свакодневица у којој Срби на Косову и Метохији живе, баш као и хапшење људи због другачијег мишљења, попут привођења због билборда са којих позивају на поштовање Бриселског споразума и формирање Заједнице српских општина.

Такво понашање мора да престане и Европска унија, као и сви остали, сада морају да пошаљу поруку Приштини да је једини начин да се изађе из овакве ситуације да се врате на позиције које су биле пре 10 дана, да се врате на позицију у којој нису претили оружјем и да се врате на позицију да преговарају. Ми желимо да разговарамо, јер једино то гарантује будућност нашег народа. Такође, бахато понашање и застрашивање Срба свакако никада нећемо толерисати. Председник Србије је ту био веома јасан. Нови погром Срба, протеривање и убијање никада никоме неће бити дозвољено, нити ће то Србија трпети.“