Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.08.2021.

Отворено међународно такмичење јединица војне полиције „Чувар реда“




Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић отворио је вечерас на Тргу српских ратника у Краљеву, међународно такмичење војних полицајаца „Чувар реда”, које се као једна од 34 дисциплине Међународних војних игара, први пут одржава у нашој земљи.

Церемонији отварања присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, заменица министра одбране Руске Федерације Татјана Шевцова, представници земаља учесница такмичења, представници локалне самоуправе и бројни грађани.
 
Отварајући такмичење, министар Стефановић је истакао да је задовољство вечерас бити у Краљеву, граду у ком је крунисано чак седам српских средњовековних краљева и који је права ризница војничке традиције и наше богате ратничке историје кроз векове.
 
- Вечерас смо на Тргу српских ратника где можете видети споменик великим српским херојима погинулим у ратовима од 1912. до 1918. године, дело руског уметника Романа Верховског. Српска историја обилује борбама и страдањима нашег народа, витешким борбама за слободу и живот и у миру и у рату – нагласио је министар Стефановић.

Ту жртву небројених српских хероја кроз векове, како је истакао, не смемо никада да заборавимо.
 
- Зато вечерашње војне игре и оне које ће бити одржане у наредних неколико дана желим да посветимо нашим прецима, српским херојима, који су кроз векове војевали да бисмо ми и наша деца живели у слободној Србији и да бисмо данас могли у миру да се спортски такмичимо и бијемо битке потпуно другачије и лепше врсте – указао је министар Стефановић.
 
Министар одбране је подсетио да је Србија ове године први пут један од коорганизатора највеће војне смотре на свету - Међународних војних игара.
 
- Након шест година учешћа у њима, припала нам је та част да будемо једна од 11 земаља организатора на чијим теренима се ово престижно такмичење одвија. Желим још једном да се захвалим и госпођи Шевцовој, Министарству одбране Руске Федерације на указаном поверењу. То је још једна потврда наших братских односа, ствараних кроз векове наше заједничке историје – нагласио је министар Стефановић.
 
Према његовим речима, Међународне војне игре данас су такмичење у којем се 42 војске надмећу у укупно 34 дисциплине на копну, води и ваздуху, на теренима у Русији, Србији и другим државама.

- Србија има част да организује такмичење војнополицијских јединица у дисциплини „Чувар реда“. Желим да се захвалим нашим људима из Војске Србије на сјајној организацији и припремама, јер су заиста уложили огроман труд да би ово такмичење на нашим полигонима „Жича“ и „Берановац“ могло да почне и да бисмо се показали као прави домаћини нашим гостима – истакао је министар Стефановић.
Краљево, како је оценио, одличан је избор за одржавање овог такмичења, јер у њему живе изузетно гостољубиви и срдачни људи, који умеју да покажу право гостопримство.
 
- На грбу овог великог града наћићете мото „Нама добро, а никоме зло”, што довољно говори о људима који овде живе. Немам никакву сумњу да ће се наши гости из држава учесница и сами у то уверити – поручио је министар Стефановић.
 
Говорећи о предстојећем такмичењу, министар Стефановић је истакао да су ту и представници војски из Египта, Белорусије, Грчке  и Мађарске у својству посматрача, изражавајући наду да ће они у наредним годинама одлучити да буду учесници ових игара.
 
- Екипама из Русије, Казахстана, Ирана, Катара и Кипра које се такмиче желим много среће, а нашим момцима, наравно, да остваре што бољи резултат и дају све од себе да добро бране боје Србије – поручио је министар Стефановић.
 
- Ви, који сте припадници војне полиције наше војске, својом одлуком да посветите своје животе заштити наше Србије постали сте посебни за наш народ, посвећеношћу и огромним радом већ сте завредили свако поштовање, али се свакако нећемо љутити ни ако донесете и неку медаљу – истакао је министар Стефановић.
 
Министар Стефановић је подсетио да захваљујући нашим прецима, данас имамо прилику да водимо неке другачије и боље борбе.
 
- Али „Чувар реда“ свакако није само спортско такмичење у вештини, издржљивости и чврстини тимова на терену, ово је прилика и за неку врсту заједничке обуке и боље разумевање између војски, а самим тим и бољу сарадњу и успостављање поверења – нагласио је министар Стефановић.
 
Како је истакао, након прве две фазе такмичења које су провера ватрене оспособљености војних полиција, друге две ће се одвијати на полигону „Берановац“.
 
- Реч је о фазама „патролна стаза“ и „трка хероја“ које ће се одржати 1. и 3. септембра и којима ће грађани моћи да присуствују. Позивам вас да нам се придружите и да погледате шта је то што ови тимови умеју, колико су врхунски обучени и колико су захтевни њихови свакодневни задаци - поручио је министар Стефановић.

Министар одбране позвао је све грађане и да бодре тим Војске Србије и да буду уз своју војску, као што је она увек уз свој народ.

– У нади да сте вечерас уживали у овој војној свечности, у спектаклу који нам је приредио и наш сјајни оркестар Министарства одбране „Станислав Бинички“, али и музичари и уметници солисти, у уверењу да ће на такмичењу тријумфовати војничко достојанство и спортски дух, проглашавам међународно такмичење јединица војне полиције у дисциплини „Чувар реда“ отвореним – истакао је министар Стефановић.
 
Заменица министра одбране Руске Федерације Татјана Шевцова истакла је да је такмичење „Чувар реда“ постало веома значајан догађај у животу војне полиције оружаних снага земаља учесница и да сваке године оно постаје изазовније за учеснике, а привлачније за публику.
 
- Географија одржавања овог такмичења се шири. Као потврда тога је да ове године имамо још једну земљу суорганизатора Међународних војних игара – Републику Србију. Представљати војну полицију оружаних снага својих земаља на овом такмичењу је и престижно и одговорно, а победити је часно – поручила је Татјана Шевцова и додала да такмичарима предстоји да покажу чврстину духа, издржљивост, вештину и тактичко мајсторство.

Заменица министра одбране Руске Федерације пожелела је свим учесницима да достојно издрже све изазове такмичења и покажу на шта су спремни.
 
Већ сутра, шест такмичарских екипа на полигону „Жича“ имаће прилику да се, у појединачној конкуренцији, одмере у вештинама гађања полуаутоматским и аутоматским наоружањем током прве фазе надметања. Други  дан такмичења, 31. августа, резервисан је за гађања двочланих тимова у симулацији реалне борбене ситуације.