Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
02.08.2021.

Ново рухо Војног музеја и Музеја ваздухопловства



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић посетио је данас Народни музеј у Београду, где је са директорком Бојаном Борић Брешковић разговарао о плановима за Војни музеј и Музеј ваздухопловства.

- Министарство одбране жели да инвестира у Војни музеј на Калемегдану и Музеј ваздухопловства како би добили једно ново рухо. Желимо да наши људи из Министарства заједно са стручњацима Народног музеја, али и другим експертима наше земље, размотре шта је то што можемо да урадимо за ове две војне установе – рекао је министар Стефановић.

Он је изразио жаљење што у неким временима наша земља није имала довољно средстава за ту намену.

- Данас, захваљујући бољој економској позицији Србије, можемо да разматрамо и ову могућност. Желимо да грађани наше земље у што већем броју виде огромно уметничко благо које се налази у оба музеја и данас сам замолио директорку Борић Брешковић да се Народни музеј укључи и помогне нам. Да својим великим знањем и стручношћу, које имају и она и њени сарадници, али и искуством, с обзиром да су прошли велики процес реновирања Народног музеја, помогну да један сличан поступак изведемо и за Војни музеј – рекао је министар Стефановић.

Како је рекао, договорено је да заједничка радна група за почетак изради један велики и озбиљан пројекат модернизације и унапређења Војног музеја.

- Очекујем да наши стручњаци заједно брзо заврше посао и да можемо да Влади Србије представимо пројекат којим ћемо у будућности ревитализовати и на потпуно нови начин представити Војни музеј посетиоцима - закључио је министар Стефановић.

Директорка Борић Брешковић изразила је задовољство што је Народни музеј препознат као институција која је учинила огроман напор да унапреди нашу културу.

- Познато је да сам Народни музеј читав низ година није био у прилици да изложи ово благо које можемо данас да погледамо, да смо прошли, уистину, један тежак пут изградње и обнове овог изузетног здања основаног 1844. године. Врло ми је мило што ћемо имати прилике да сарађујемо са изузетним музејима, Војним музејем и Музејем ваздухопловства, и да наша искуства можемо да пренесемо и да заједничким радом, тимским радом пре свега унапредимо још више нашу културу - нагласила је директорка Народног музеја.

Како је додала, Војни музеј је дуговечан музеј и на исти начин симболизује и самосталну Србију, јер га је основао Милан Обреновић.

- То је још један доказ више нашег пута, најбољег пута да заједничким снагама на најбољи могући начин остваримо циљеве, да остваримо да наша култура буде доступна свима - поручила је директорка Борић Брешковић.

Током данашње посете Народном музеју, министар Стефановић је обишао и изложбу "Под златним и плавим небом", а реч је о иконама грчких мајстора од 15. до 19. века.