Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
28.01.2021.

Министар Стефановић: Снажна војска гарант је стабилности и безбедности Србије



На данашњем реферисању председнику и врховном команданту о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2020. годину, било је речи и о стању у домаћој индустрији и о томе какве су интенције за набавку опреме, наоружање и технике за војску, истакао је министар одбране др Небојша Стефановић на заседању Народне Скупштине.
 
Одговарајући на питања посланика Акександра Марковића, Стефановић је рекао да можда некоме у овој земљи и у региону, за остваривање њихових циљева, не одговара снажна војска.
- Снажна војска, једнако је снажна Србија. То је предуслов. Да бисте имали инвестицију и економију, да бисте имали могућности и да се бавите јаким селом, морате да имате стабилност и безбедност. Инвеститори када дођу у ову земљу, морају бити уверени да ће она бити безбедна, сигурна земља, која као што то данас чини, чврстим корацима граби напред, има привредни раст и може да гарантује да ће тако наставити у будућности - рекао је Стефановић.
 
Говорећи о набавци опреме за војску, министар Стефановић је нагласио да је тежња  пре свега опремање из домаће индустрије. Разлози за то су бројни, укључујући и тај да не зависимо превише ни од кога споља, ни са Истока, ни са Запада и да развијамо капацитете домаће индустрије како би могла у било којем тренутку да има динамичну, јаку и брзу производњу, способну да производи средства за потребе наше војске, полиције и службе безбедности.
 
Осврнувши се на значај домаће производње, издвојио је оклопна возила „Милош 4x4“, „Лазар 8×8“ и возила Застава Терво која ће служити као оклоп за нашу пешадију.
 
Министар одбране је подсетио и на значај Војнотехничког института, који данас чини најважнију тачку развоја војске. Такође, подсетио је и да је 2005. ова институција доживела велики удар када су преко ноћи отпуштени инжењери и састав био десеткован.
 
- Ми данас имао више од 30 нових средстава која се развију на ВТИ-у. Хоћу да се захвалим људима који су ту из патриотских разлога остали да раде за своју земљу. Један истраживач у Војнотехничком институту, инжењер, има почетну плату плату око 68.000 динара, а за те људе очекујемо да раде на најсложенијим система. Ти људи данас имају боље услове и потрудићемо се да имају још неупоредиво боље, јер хоћемо да задржимо у нашем саставу инжењере који развијају нашу војску. Председник Вучић је успео да нам помогне да плате значајно повећамо и да их ове године повећамо за скоро 9,6 посто за највише официре, до 17,8 посто за војнике и друге људе и трудићемо се да повећамо и за ове истраживаче – поручио је министар Стефановић.
 
Данас се у војсци развијају Норе, очекује се додатно опремање возилима „Милош“, модернизација авиона МиГ-29 и авиона Орао, најавио је министар Стефановић, додавши да ће се у будућем периоду, поред тога што су недавно набављени модерни авиони и хеликоптери, такође, улагати у опремање војника униформама, чизмама, пушкама, свиме што наша војска може да приушти, а што је по светским стандардима.