Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
16.12.2020.

Подршка понтонира Речне флотиле у изградњи брзе пругеПонтонирске јединице Речне флотиле ангажоване су на делу акваторије хидросистема Дунав–Тиса–Дунав ради стварања услова за истраживање  бушотина у кориту Великог и Малог бачког канала за потребе изградње брзе пруге.

Да би омогућили бушење са усидрених пловних платофрми и испитивање састава корита, понтонири су поставили сегменте из комплета понтонског моста и вештим маневрисањем реморкерима и чамцима платформе премештају и сидре на захтеване локације.

У оквиру реализације задатака, припадници Речне флотиле су ове недеље формирали скеле и пловидбом Дунавом и каналском мрежом у Војводини пребазирали на позиције извођења радова у Малом бачком каналу код Новог Сада.

Осим доприноса у изградњи брзе пруге која ће спојити Републику Србију и Мађарску, ангажовање понтонирских јединица Речне флотиле на хидросистему Дунав–Тиса–Дунав представља одличну прилику за обуку најмлађих војника и старешина из садржаја правила о пловидби и прелаза преко река.