Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.09.2020.

Нови хангари за смештај војних ваздухопловаУнапређење стања у Ратном ваздухопловству постигнуто је улагањем у побољшање материјалног статуса пилота и летача пре свега повећањем плата, континуираним процесом обуке и усавршавања, набавком модерних ваздухоплова и средстава, улагањима у изградњу нове инфраструктуре и обнављањем постојеће на војним аеродромима.
 
Упоредо са набавком нових ваздухоплова попут авиона МиГ-29, хеликоптера Ми-35, Ми-17 и Х-145М, водило се рачуна да се обезбеде адекватни услови за њихово чување и одржавање.
Изградња хангара са акумулаторском станицом на војном аеродрому „Наредник пилот Михајло Петровић“ у Нишу, иако планирана као трогодишњи пројекат у периоду 2018-2020. године, завршена је пре рока, у 2019. години.
 
Намена овог хангара је да поред смештаја хеликоптера Х-145М и Ми-35 омогући одржавање ваздухоплова и створи квалитетне услове за рад, простор за смештај алата и материјала. Непосредно уз објекат хангара, изграђена је акумулаторска станица, која је са хангаром повезана везном настрешницом, а у којој постоји простор за преглед и сервисирање акумулатора са потребним пратећим садржајем на средствима технике која се налазе на аеродрому.
 
Радови на изградњи хангара за смештај авиона МиГ-29 у дежурству у Систему противваздухопловне одбране РВиПВО на војном аеродрому „Пуковник – пилот Миленко Павловић“ у Батајници, у завршној су фази тако да ће бити обезбеђени услови за смештај авиона, смањено време потребно за припрему ваздухоплова и омогућено мање напрезање људства. Такође, утицај временских фактора биће сведен на минимум.
Осим новог хангара, војни аеродром у Батајници после 21 годину након што је  бомбардован за време НАТО агресије, добио је модерну светлосну сигнализацију на писти број један, што омогућава њену безбедну употребу у ноћним и условима лоше видљивости, а радови се настављају и на писти број два, као и на реконструкцији водоводне мреже на том аеродрому.
 
Од инфраструктурних улагања на цивилно-војном аеродрому „Морава“ код Краљева у току је реконструкција армираних бетонских склоништа за смештај ваздухоплова, а реализована је реконструкција писте и изградња система светлосне сигнализације.
 
Министарство одбране и Војска Србије наставиће да улажу у развој Ратног ваздухопловства и ПВО, као и да воде рачуна о свим ресурсима којима располажу, јер само јака Војска Србије гарант је мира и стабилности свим грађанима Србије.