Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
04.09.2020.

Сусрет министра Вулина са министром одбране НР Кине генералом Фенгхеом



У разговору министра одбране Александра Вулина са министром одбране НР Кине генералом Веи Фенгхеом на маргинама конференције министара одбране држава учесница Заједнице независних држава (ЗНД), држава чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) данас у Москви, изражено је обострано задовољство одличном сарадњом у области одбране у оквиру добре свеукупне сарадње две земље, коју трасирају председници и врховни команданти Александар Вучић и Си Ђинпинг.
 
- Високо ценимо подршку Кине према решавању статуса Косова и Метохије мирним путем – истакао је министар Вулин и изразио захвалност за чврсту подршку Кине легитимним захтевима Србије за очување територијалног интегритета.
 
Србија са своје стране, нагласио је министар Вулин, чврсто и принципијелно подржава политику „једне Кине“, њен суверенитет и територијални интегритет.

Челично пријатељство Србије и Кине на најбољи начин је потврђено у тешким околностима борбе против корона вируса, када је Кина упутила у Србију врхунски тим стручњака који су много помогли Србији својим искуством и саветима у сузбијању пандемије.
 
- Драгоцена помоћ Кине и у медицинској опреми никада неће бити заборављена, јер је дошла прва и онда кад је најпотребнија, од пријатеља који нас нису заборавили ни онда када су и сами водили битку против опасног а невидљивог непријатеља – рекао је министар Вулин.
 
Генерал Фенгхе је рекао да је Кина победила вирус корона, да већ 20 дана немају ниједан нови случај обољевања од Ковид 19 и да је спремна у сваком тренутку да настави да помаже Србији у ономе што јој је потребно у борби против пандемије.
 
Србија остаје чврсто везана за стратешко партнерство са Кином у жељи да још више јача сарадњу у области одбране, нагласио је министар Вулин.
 
Министри Вулин и Фенгхе сагласни су у оцени да је сарадња у области  одбране интензивна и развијена и да је у сталном порасту, са могућностима за даље унапређење.