Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
29.08.2020.

Министар Вулин: Обнављање Коњичког вода, поштовање традиције и очување коњичког спорта



- Војска није само оружана сила, војска је чувар темељних вредности и наше традиције. Обнављање коњичке компоненте у нашој војсци је само доказ поштовања наших предака, наших славних традиција, доказ сећања на славну коњичку дивизију која је извојевала победе у балканским ратовима и потврда да војска никада не заборавља - рекао је министар одбране Александар Вулин после приказа активности Коњичког вода Гарде Војске Србије у Ергели „Карађорђево“.

Војска на овај начин чува традицију али и доприноси очувању коњичког спорта - закључио је министар Вулин.
 
Министру Вулину представљени су подаци о јединици и активностима, а затим је уследио приказ стројеве обуке - постројавање вода у врсту, кретање у строју ходом и касом – у колони по један, у колони по два и захођење.
 
Према речима командира Коњичког вода капетана прве класе Мартина Пацуле, задаци самосталног вода су реализација војних почасти у оквиру протокола државних органа на коњима, као и обука коњаника и дресура коња.
 
- Распоређени смо у Ергели „Карађорђево“ где су услови за рад изузетни, а рад са коњима је веома напоран и захтеван. Од јахача се захтевају изузетно високе психофизичке способности и припремљеност да у сваком тренутку може да примени метод за обуку и рад са коњима. Обука јахача је изузетно комплексна и веома дуго траје, и до шест месеци, а дресура коња је комплекснија и може да траје до две године - рекао је капетан прве класе Пацула и додао да су коњи Ергеле „Карађорђево“ у раду две године и да су у потпуности спремни за рад.

- Међутим, коњи који су набављени из Републике Мађарске су у раду годину дана и са њима тек треба да се ради. Они су спремни за рад, али уз одређене недостатке који не умањују њихову способност за употребу - нагласио је мајор Пацула. 
 
Приказу је присуствовао и заменик команданта Гарде Војске Србије пуковник Жељко Гавриловић.