Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
19.06.2020.

Војници генерације “јун 2020” положили војничку заклетву



Свечаност полагања заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације “јун 2020“ одржана је данас у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву.

Обраћајући се војницима, заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић рекао је да су данас „пред заставом, старешинама и најближима стали у строј бранилаца отаџбине“.
 
- Одбрана отаџбине одувек је на овим просторима представљала свету дужност, обавезу и част. Уверен сам да ће изговорене речи трајно остати у вашем сећању. Заклетва је својеврстан догађај за сваког војника, која позива на велику одговорност. Кроз бурне периоде наше историје заклетва је увек имала и имаће узвишену и племениту вредност. Војничка заклетва је вечна – поручио је генерал Радивојевић и додао да је наша Србија, „држава славне историје, часне прошлости, поносних и храбрих људи“.
 
- Ви сте од данас припадници Војске Србије. Будите поносни што сте потомци славних предака који у ратовима за част и слободу народа и своје отаџбине, показаше којом се ценом брани слобода и независност. Чувајте успомену према великанима наше славне прошлости. Поносите се својом земљом, да би се она поносила вама. У трајно памћење нашег народа урезано је много битака, бојева и ратова. Сваки од њих је прича о нама, нашем схватању слободе, живота, достојанства и људске егзистенције. Ми, војници, настављамо светлу традицију  нашег народа и у исто време извршавајући часно додељене задатке, уливамо сигурност за миран живот свих грађана Србије – истакао је заступник команданта Команде за обуку.
 
Генерал Радивојевић је истакао да с поносом одаје признање војницима мартовске генерације који су у потпуности извршили све задатке без иједног оболелог у борби против корона вируса.

- То је могло само упорним, дисциплинованим и организованим радом. Уверен сам да ћете бити на њиховом нивоу, имајући у виду да нисмо у потпуности савладали невидљивог противника – поручио је бригадни генерал Јелесије Радивојевић.
 
Међу војницима који су данас положили заклетву су сестра и брат из Баточине Катарина и Петар Илић. Старија сестра одлучила је да предложи брату да заједно оду у војску.
 
- Одувек ме занимало све што је везано за војску и што није баш типично за жену – рекла је Катарина, а Петар је додао да и њега занима војска, али и да воли оружје. Како су истакли, имају подршку и породице и пријатеља.

- Требало би и наши вршњаци да се пријаве, сматрам да је обавеза младог човека да одслужи војни рок и да је важно знати све што нас овде науче – поручила је Катарина.

Милош Николић из Новог Сада одлучио се за војску, јер је одувек желео да постане професионални војник, а да се потом додатно школује.
 
-  Породица је поносна. Дошао сам да осветлам образ своје породице, свог града и своје једине државе Србије. Изазови су већ почели, а садашња очекивања су максимално испуњена. Поручио бих вршњацима да не чекају да војни рок постане обавезан, пријавите се за добровољно служење војног рока, овој држави су потребни млади који иду у војску – нагласио је Милош Николић.
 
Војничкој свечаности у Ваљеву присуствовали су и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Ваљева, Српске православне цркве и бројни чланови породица и пријатељи војника који су положили заклетву.