Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
07.03.2020.

Министар Вулин: Војна академија је понос Министарства одбране и Војске Србије




Војска Србије поклања велику пажњу војном образовању, а сваки кадет Војне академије, војни гимназијалац и ученик Средње стручне војне школе требало би да зна да га у војнообразовним установама очекују најбољи професори, веома добри услови, сигурна и стабилна каријера – изјавио је министар одбране Александар Вулин, који је данас у пратњи ректора Универзитета одбране генерал-потпуковника Горана Радовановића и начелника Војне академије генерал-мајора Бојана Зрнића, на Војној академији обишао новоформиране кабинете Географско информационог система и тактике и присуствовао дану „Отворених врата“, активности коју Војна академија организује сваке суботе током трајања конкурса за упис ученика у војне школе.

- Све што буду научили на Војној академији једног дана пренеће неким новим војницима, неким новим генерацијама и све што буду учили користиће им да раде свој посао - да чувају своју земљу. У Војној академији заиста може да се стигне до највиших научних знања. Овде можете да дођете у контакт не само са војном науком, већ и са бројним техничким наукама које су на нивоу било ког светског универзитета. Сваки полазник Војне академије треба да зна да ће се о њему овде бринути, да су му овде обезбеђени апсолутно сви услови за рад, учење, бављење спортом и да ће овде провести добро време где ће расти као здрав и успешан човек – истакaо је министар Вулин.
 
Војна академија је понос Министарства одбране и Војске Србије, рекао је министар одбране и подсетио да су официри који су завршили Војну академију чували своју земљу небројено пута укључујући и супротстављање НАТО агресији.
 
- Радујемо се сваком новом кадету, гимназијалцу, полазнику Средње стручне војне школе и сваком детету чији родитељи довољно верују својој земљи и својој војсци да нам их дају. Оно што сваки родитељ треба да зна је да ћемо о њиховој деци овде бринути и да о њима брину најбољи од нас – поручио је министар Вулин.
 
Начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић подсетио је да сви заинтересовани за упис у Војну академију, Медицински факултет ВМА, Војну гимназију и Средњу стручну војну школу, своје пријаве могу поднети до 15. марта.

- Данас је на Војној академији дан „Отворених врата“, којем се придружио и министар одбране. Министру смо показали нове кабинете које смо успоставили -  кабинет Географско информационог система и кабинет који је вежбовно командно место за тактику и договарали смо са министром одбране правце даље организације и инфраструктуре Војне академије. Такође, имали смо кратак сусрет са кандидатима и њиховим родитељима, који су дошли да се боље упознају са условима живота и рада на Војној академији – рекао је генерал Зрнић.
 
Међу онима који су данас искористили акцију „Отворена врата“ да се боље информишу о упису у Војну академију био је и Никола Којић из Вршца.
 
- Завршио сам Средњу економску школу у Алибунару. Војну академију волим од малена, а да је упишем привукле су ме презентације одржане у нашој школи – објашњава Никола мотиве свог доласка, додајући да се увелико припрема за пријемни из математике и да се нада да ће му физички део пријемног испита добро ићи будући да се бави спортом.

Симона Јанковић је средњошколка у Ваздухопловној академији и сматра да је смер ваздухопловства на Војној академији природан наставак њеног образовања.
 
- Од малена сам желела да постанем пилот и за то имам подршку родитеља. За Војну академију сам се одлучила зато што даје најквалитетније знање и може да се напредује. Доста сам информисана о упису, пошто имам другове који су већ уписали смер војног ваздухопловства, али сматрам да треба да се погледа простор у коме ћу да живим наредних пет година – истиче Симона, не кријући да је задовољна свиме што је данас видела на Војној академији.
 
Дејан Баџа је официр у пензији и један од родитеља који је дошао да подржи своје дете у жељи да упише Војну академију.
 
- Дошао сам да подржим ћерку која жели да упише ваздухопловство на Војној академији. Дајем јој пуну подршку, а желим срећу и осталим кандидатима, с обзиром на то да Војна академија даје одличне и стручне кадрове и брине о својим ђацима. Биће ми веома драго да моје дете прође кроз све селективне прегледе и настави свој животни пут у Војсци Србије – рекао је Дејан Баџа, споменувши да у његовој породици војни позив има традицију јер је и његов отац био војно лице.