Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
03.03.2020.

Обука војних пилота и кадета на Аеродрому Морава




Министар Вулин: Војни пилоти се обучавају да чувају наше небо и наш начин живота

- После 20 година, наши кадети, будући пилоти, обучавају се у складу са правилима струке. Две деценије смо чекали да имамо довољно ваздухоплова, наставника, да имамо довољно опреме, дакле свих ресурса да би један кадет заиста постао пилот, постао летач, и био у потпуности изједначен са својим колегама - рекао је на војном аеродрому Морава код Краљева министар одбране Александар Вулин, током обиласка припадника 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле који се обучавају на хеликоптеру Ми-35 и кадета 140. класе Војне академије који пролазе тренажни процес на хеликоптерима ХН-42/45.
- Војска Србије води рачуна да наши људи буду обучени и да имају све потребне услове како би њихова обука била добра, квалитетна и како би сутра могли да обављају своје дужности. У склопу тога интензивно се обучавају на новим средствима, новим хеликоптерима Ми-35 и Х-145, модернизујемо "орла", радимо све оно што је потребно да би наша Војска била у стању да чува наше небо и наш начин живота - казао је министар Вулин.

- Војска Србије далеко је снажнија него што је била и захваљујући напорима врховног команданта и председника Србије Александра Вучића, као и огромном новцу који се улаже у нас, али и истом таквом труду свих припадника Војске Србије, бићемо само још јачи - рекао је министар Александар Вулин.  

Командант 98. ваздухопловне бригаде  пуковник Зоран Продановић изјавио је да су министру презентовани резултати досадашње борбене обуке, пред наставак другог дела обуке пилота хеликоптера Ми-35.

-  Све се одвија према плану и надамо се да ћемо у предстојећем периоду реализовати комплетну борбену обуку пилота, чиме ће ови хеликоптери бити сврстани у борбени строј 98. ваздухопловне бригаде са пуним капацитетом - истакао је пуковник Продановић и додао да се обука 140. класе Војне академије, на хеликоптетима ХН-42/45, одвија према плановима те војно-образовне установе, након чега ће кадети, завршетком ове школске године, у пуном обиму бити оспособљени.

Поручник Даријан Милитар, пилот на хеликоптеру Ми-35М, истиче да је, после завршетка првог дела обуке у Русији, на реду друга фаза борбене обуке на хеликоптеру, заједно са припадницима Оружаних снага Руске Федерације.
- Реч је о једном од најбољих хеликоптера на свету у својој класи и велики је то изазов за нас да савладамо технику у највећој могућој мери.

Кадет Страхиња Петковић, на смеру Војно ваздухопловство 140. класе Војне академије, који је са својом генерацијом на борбеној обуци, подсећа да су у четвртој години завршили основну обуку на општем типу хеликоптера “газела”.

- Актуелну, пету годину, завршавамо у септембру. Иза нас је основни раздео, овде на Аеродрому Морава, а сада почињемо са навигацијским летењем на средњим и малим висинама - истиче кадет Петковић и додаје да се нада да ће једном, с колегама, имати прилику да се обучава и на хелкоптерима Ми-35.

Данашњем обиласку на Аеродрому Морава присуствовали су државни секретар Бојан Јоцић, помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић.