Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
02.02.2020.

Признања за Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“




Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички” постао је богатији за још два вредна признања. Ансамблу је припала годишња награда ревије „Музика Класика”, у категорији „Оркестар године” и јавно признање „31. јануар“, поводом обележавања 31. јануара - Дана Града Врања.

Награда ревије „Музика Класика”, која се додељу за највећа достигнућа у претходној календарској години на домаћој музичкој сцени, према образложењу стручног жирија, припала је Ансамблу „Станислав Бинички” управо у години у којој је обележио значајан јубилеј – 120 година постојања и тим поводом, низом концерата, подсетио српску јавност на значај оркестра не само у оквиру војне службе, већ и као чиниоца српског музичког живота.

Истовремено, Град Врање је Ансамблу доделио јавно признање „31. јануар“, у знак захвалности за кључну подршку и допринос развоју културног стваралаштва Србије и неговање слободарских и патриотских традиција српског народа. Том приликом је истакнуто да оркестар репертоарском разноврсношћу, жанровском прилагодљивошћу и високим уметничким критеријумима на достојан начин афирмише Републику Србију, Министарство одбране и Војску Србије, домаћој и иностраној публици.

Чланови Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ су редовни гости на обележавању јубилеја Дана града Врања и Четврте бригаде Копнене војске, а признање је начелнику Ансамбла капетану фрегате Светозару Василеском уручио градоначелник Града Врања др Слободан Миленковић, на свечаности која је одржана у Народном позоришту „Бора Станковић“ у Врању.


Награду „Музика Класика“ уредница ревије Александра Паладин уручила је руководиоцу оркестра мајору Николи Живковићу у Музеју Народног позоришта у Београду.