Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
29.01.2020.

Председник Вучић: У историји Срба са једне и са друге стране Дрине нисмо имали оволики број година без иједне теже речи




 - Данас смо се договорили за једну врсту додатне конкретне подршке привреди Републике Српске. Ми ћемо преко Владе Републике Српске, којој ћемо уплатити одређен новац, посебно субвенционисати привреднике у Републици Српској, за њихову опрему, предузећа и машине, у висини која је чак повољнија него у Републици Србији, зато што желимо да подстакнемо опстанак нашег народа на својим огњиштима и желимо да помогнемо даљем и бржем развоју Републике Српске - истакао је председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић који је данас посетио Мркоњић Град у Републици Српској, где је обишао Гимназију и Машинску школу. У посети су били и министар одбране Александар Вулин, председница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.
 
Председник Вучић је нагласио да је вредност донације Републике Србије средњошколском центру у Мркоњић Граду, у коме су Гимназија и Машинска школа, 300 хиљада евра и намењена је за опрему и машине.
 
- Додајте томе још 200 хиљада конвертибилних марака за Дом здравља, односно мамограф, јер је важно да све жене и овде имају мамограф како би приметиле прве симптоме болести, да не морају да иду за Бањалуку, као и да обезбедимо возила за Дом здравља. Донели смо одлуку да помогнемо и суседним општинама, Шипову, Језеру и Рибнику, српској општини Купрес и Новом Селу, да им помогнемо у финансијском смислу и наставићемо са тим - нагласио је председник Вучић.
 
Председник Вучић је истакао да је захвалан српском члану председништва Додику и председници Цвијановић на томе што разумеју колико је важно да очувамо целину нашег народа, да увек будемо заједно.

- Мислим да у историји Срба са једне и са друге стране Дрине нисмо имали оволики број година да ниједну тежу реч нисте могли да чујете између нас. И веома сам поносан на то и веома сам срећан због тога, Тако нешто никада у српској историји није постојало. Та врста слоге, чак и када нисмо у свему сагласни, та врста јединства, сазнања и спознаје да морамо да будемо заједно и да само јединствени можемо да опстанемо, мислим да је можда и већа тековина од свега другог и зато сам захвалан Додику и председници Цвијановић и свим људима који су уложили своју енергију да тако нешто успемо данас да имамо и да тако нешто већ дуго времена одржавамо - нагласио је председник Вучић, додајући да је посебно срећан што ће данас посетити Дрвар и видети лица људи који можда нису веровали да ће се нешто за тако кратко време направити.
 
Председник Вучић је поручио да је наш народ један и јединствен и да наш народ нико не може да раздваја на било који начин.
 
- За мене је иста порука за Србе где год да живе, и за Србе у Црној Гори, и за Србе у Српској и за Србе у Федерацији - да смо један народ и да имамо једну цркву - нагласио је председник Вучић.
 
Поводом данашње посете, начелница општине Мркоњић Град, Дивна Аничић уручила је председнику Вучићу Повељу почасног грађанина Мркоњић Града.
 
Српски члан Председништва БиХ Додик и председница Цвијановић захвалили су председнику Вучићу на посети, сагласили се у оцени да посета председника Вучића шаље снажну поруку и указали на значај сарадње институција Републике Српске и Републике Србије.
 
Након посете образовним установама у том граду, у згради општине Мркоњић Град председник Вучић састао се са званичницима и привредницима.
 
Састанку су присуствовали министар одбране Александар Вулин, српски члана Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић и председавајући Савета министара Зоран Тегелтија.