Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.07.2019.

Састанак министра Вулина и генерала Волтерса




Министар одбране Александар Вулин састао се данас у Београду са врховним командантом Савезничких снага у Европи генералом Тодом Волтерсом. На састанку је било речи о сарадњи Републике Србије са НАТО-ом и политичко-безбедносној ситуацији у региону.

Министар Вулин је истакао да је сарадња Министарства одбране и Војске Србије са НАТО-ом под окриљем Програма „Партнерство за мир“ веома добра, да је она оптимални ниво наших односа и да је за обе стране веома корисна. Потврђено је  стратешко опредељење Републике Србије као војно неутралне државе, а разматране су и могућности за даљи развој сарадње кроз постојеће механизме Партнерства за мир и усвојени Индивидуални акциони план партнерства.
 
Tакође, министар је изразио захвалност за добру сарадњу и разумевање. Србија је војно неутрална земља и као таква неће улазити ни у један војни савез. Политика стабилности и мира коју упорно и доследно води председник Вучић чува мир на Балкану и војска Србије је њен гарант и чувар.
 
Министар Вулин је нагласио да је највећа безбедносна претња за мир на Балкану формирање „војске Косова“ и покушаји стварања велике Албаније.  За Републику Србију КФОР представља једину легитимну оружану формацију на Косову и Метохији и српско становништво у покрајини у њему види једини гарант своје безбедности. Све земље које чине КФОР имају нашу захвалност за очување мира на простору Косова и Метохије. Зато је за Србију веома забрињавајуће када се умањује бројност или улога КФОР-а.
 
Генерал Волтерс похвалио је допринос Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама под мандатом Европске уније и Уједињених нација, с посебним нагласком на ангажовање наших припадника у мисији у Либану (УНИФИЛ). Генерал  Волтерс је рекао да НАТО поштује неутралност Србије и уздржане и смирене реакције руководства Србије као и вођство председника Вучића. 
 
Саговорници су сагласни да обе стране остају посвећене тражењу најефикаснијих одговора на савремене изазове, ризике и претње безбедности и да ће заједнички радити на одржању мира и стабилности у региону.
 
Генерал Волтерс сусрео се раније данас са председником Републике Србије и врховним командантом Војске Србије Александром Вучићем и са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем.