Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.05.2019.

Фудбалери “Црвене звезде” обишли изложбу “Одбрана 78“



Фудбалери и стручни штаб “Црвене звезде“ обишли су данас изложбу Министарства одбране и Војске Србије “Одбрана 78“, која је поводом обележавања 20 година одбране отаџбине од НАТО агресије приређена у Музеју града Београда.

У време када су 1999. године од НАТО бомби страдали и људи и инфраструктура СР Југославије, већина садашњих фудбалера „Црвене звезде“ били су деца, узраста од тек неколико година. Ипак, звуци сирене која најављује ваздушну опасност, одласци у склоништа и разарање градова из којих потичу, остали су заувек урезани у сећања.

Фудбалер „Црвене звезде“ Немања Милуновић, имао је тада непуних 10 година, али се сећа бомбардовања његовог родног града Чачка.

- Сећам се звука сирена, трчања у подрум са родитељима, пријатељима и комшијама. Рођени сам Чачанин и живео сам недалеко од фабрике „Слобода“. Бомбардовали су све фабрике, а специјално војне објекте, мој комшилук, тако да смо добро осетили бомбардовање – присећа се Милуновић.

За њега је на изложби најупечатљивија соба посвећена деци жртвама и „дрво живота и смрти“, на којем су фотографије страдалих малишана, који никоме ништа нису скривили и пред којима је тек био живот.

Асистент шефа Стручног штаба „Црвене звезде“ Владимир Јанковић све време НАТО агресије  делио је судбину житеља Београда и целе Србије. Са дистанце од 20 година, НАТО агресију оцењује као велику неправду.

- На то гледам као на једну велику неправду и наслеђе несрећних околности, које прате наш народ кроз велики број ратова. Мислим да смо, као народ, услед толиког броја ратова у кратким временским интервалима, практично на тако нешто и навикли, створили неки свој менталитет из свега тога, из неправде која нам је наношена вековима – рекао је Јанковић.

Изложба „Одбрана 78“ интерактивна је и оригиналним експонатима, звуцима, светлом и инсталацијом у служби поставке, врло живо евоцира сећања оних који су преживели НАТО агресију. Изузетак није ни Владимир Јанковић.

- Како се пролази кроз све просторије, са пажњом може да се јако добро осети дух тог времена и те трагедије кроз коју су прошли сви који су у то време живели овде – рекао је Јанковић, истичући да је најјачи утисак на њега оставио текст транскрипта разговора некадашњих председника Русије и САД - Бориса Јељцина и Била Клинтона, из којег се види да смо у то време, како каже: „као народ били остављени на ветрометини.“

Мултимедијална и интерактивна изложба „Одбрана 78“, аутора Душана Јововића, на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије и посвећена је страдалим припадницима војске, полиције и цивилима, међу којима је било и мноштво деце.

Поставка изложбе подељена је у осам целина, а изложени експонати, укључујући делове обореног америчког „невидљивог“ авиона Ф-117А и Ф-16, личне предмете и фотографије војника и полицајаца који су се борили за слободу отаџбине, оригинални су.

Посетиоци могу погледати изложбу „Одбрана 78“ у Музеју града Београда свакога дана, осим понедељком, од 10 до 19 часова.