Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
22.03.2019.

Мартовска генерација војника положила заклетву



Свечаност поводом полагања војничке заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „март 2019“, слушалаца курса резервних официра и припадника резервног састава старијих од 30 година који нису служили војни рок, одржана је данас у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву.

Заклетву је положило 356 војника и слушалаца курса резервних официра, међу којима је био и Александар Вулин, који је завршио обуку резервног састава.        

Честитајући полагање војничке заклетве, командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић истакао је да је одбрана отаџбине одувек на овим просторима представљала свету дужност, право и част и да је суштина заклетве увек имала и имаће узвишену и племиниту вредност.

- Држава смо славне историје, часне прошлости, поносних и храбрих људи. Прави синови и кћери отаџбине само једном дају заклетву и заветују се своме народу и због тога је овај частан чин на понос вама, вашим породицама и нашем народу – рекао је генерал Петровићи и нагласио да сви који су данас положили заклетву буду поносни потомци славних предака и да се поносе својом земљом, како би се и она поносила њима.

Осврнувши се на стихове песме „Отаџбина“ Ђуре Јакшића, генерал Петровић је војницима и слушаоцима поручио да када је најтеже нађу снагу и инспирацију у речима те песме и буду „камен, саздан на костима наших предака, тај непромостиви бедем за туђина”, јер је Србија њихова отаџбина.

Милица Јовановић из Београда и Бранко Јеремић из Крагујевца, војници на добровољном служењу војног рока, у будућности виде себе као професионалне припаднике Војске Србије. Милица је изјавила да се одлично снашла, осећа се спремно и поносна је на себе након положене заклетве. Својим пријатељима препоручила је да служе војни рок.

Војник Бранко Јеремић служење војног рока оцењује као позитивно искуство. Посебно истиче дисциплину, јединство у раду и другарство. Као мотиве због којих се пријавио на добровољно служење војног рока, навео је родољубље, љубав према војсци и запослење.

Данашњој војној свечаности присуствовали су и државни секретар Бојан Јоцић, начелници управа Генералштаба Војске Србије, градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић, епископ ваљевски Милутин, као и и представници локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, бројни пријатељи и родбина војника.