Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
02.03.2019.

Официрски бал у Врању



У прелепој великој сали Дома војске у Врању одржан је официрски бал, на коме су официри и подофицири Четврте бригаде Копнене војске и њихове супруге и девојке својим играма допринели да сви учесници бала осете лепоту и дух старе српске музике и српских кола.
 
Командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Пчињског округа Срећко Пејковић, градоначелник Врања Слободан Миленковић и остали гости могли су да се увере да припадници Четврте бригаде плесом, музиком и игром успешно чувају традиције официрских балова у Врању. Командант Четврте бригаде бригадни генерал Слободан Стопа је, отварајући бал, нагласио да је управо та јединица 2008. године вратила традицију официрских балова у Војску Србије.
 
- Нема сумње да су Четврта бригада и Врање били зачетници, а дуго и својеврсни центар плесних активности у српској војсци, како организацијом официрских балова, тако и формирањем плесне секције, истакао је генерал Стопа.
 
Официрски бал је започет наступом Плесне групе „Тамо далеко“, а потом су официри и подофицири са својим супругама и девојкама одиграли „Краљево коло“ и „Официрско коло“, валцере и кола уз врањске народне песме. У програму су учествовали камерни оркестар и хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“, вокални солисти Драгослав Михајловић Канаринац и Бранимир Стошић Каце и виртоуз на хармоници Слободан Јовановић Цоби. Поручник Горан Стојановић и водник Ненад Смиљковић посебно су одушевили све присутне певајући у старим српским униформама познате мелодије из српске музичке традиције.
 
Ове године, официрски бал у Врању одржан је у оквиру обележавања Дана државности и Дана жена, а реновирана зграда Дома Војске потврдила је епитет најлепше градске куће и показала се као право место за овакве и сличне манифестације.
 
Официрски балови ће следеће недеље бити одржани и у Нишу, Новом Саду, Краљеву и Панчеву.