Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
22.01.2019.

Обележен Дан Војне болнице Ниш




Свечана академија којом је обележен Дан Војне болнице Ниш – 22. јануар и 141 година од оснивања Велике војне болнице за хиљаду рањеника и болесника одржана је данас у нишком Дому Војске.

Прослави су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић,  начелник Управе за војно здравство бригадни генерал Угљеша Јовичић, епископ нишки господин Арсеније, представници локалне самоуправе града Ниша, здравствених установа, градских институција и удружења.

Државни секретар Јоцић честитао је празник припадницима Војне болнице Ниш у име министра одбране Александра Вулина и своје име, поручивши да је та здравствена установа дубоко уткана у  историју и борбу српског народа.

- Одговорност, марљиви рад, пожртвованост и све оно што мора да чини здравственог радника и припаднике Војске Србије одликује и докторе, медицинске сестре и друге службенике Војне болнице Ниш. Војни санитет неодвојиви je део и важан чинилац Министарства одбране, који не брине само о здрављу сто хиљада војних осигураника, већ и о здрављу цивила који услуге војних здравствених институција користе са огромним поверењем.

Јоцић је подсетио да је стручност војног санитета доказана и високо оцењена и ван граница наше земље, учешћем у мировним оперaцијама.

- Министарство одбране води рачуна да се активно ради на кадровском, инфраструктурном и техничком опремању, тако да је прошле године омогућило да се  Војној болници Ниш обезбеди опрема за две нове операционе сале, радиодијагностичка и опрема за рад превентивно-медицинских екипа. Министарство одбране ће и у следећој години наставити да пружа максималну подршку војном здравству у целини – поручио је државни секретар.

Припадници нишке војне болнице су деценијама и вековима градили углед те здравствене установе, а данас је Војна болница Ниш савремена здравствена установа, драгоцена и значајна не само за град Ниш и Војску Србије, већ и за европску традицију војног санитета.

Управник Војне болнице Ниш пуковник др Јовица Станојковић је у свом обраћању подвукао да богатство војне болнице лежи пре свега у њеним припадницима који својим залагањем и исказивањем посвећености племенитим циљевима раде на испуњењу свих задатака у складу са светлим традицијама и угледом Војне болнице и Војске Србије.



- Имамо снажну подршку Министарства одбране за изградњу ургентно-пријемног блока у нашем комплексу, што ће знатно подићи и осавременити ниво и квалитет наших услуга. Важно је истаћи да смо у протеклој години организовали акције бесплатних и превентивних прегледа у Нишу, Врању, Босилеграду, Тутину и другим местима и да се 25 наших припадника налази у мировној мисију у Централној Афричкој Републици – рекао је пуковник Станојковић.

На свечаности је изведен пригодан културно-уметнички програм, а  управник Војне болнице Ниш је за плодотворну сарадњу и помоћ у формирању богослужбеног простора и капеле уручио Плакете Министарства одбране Републике Србије Епископу нишком Арсенију и директору Казнено-поправног завода у Нишу Дејану Панићу.

Свечаној академији претходило је полагање венаца уз војне почасти на спомен пирамиду жртвама пегавог тифуса у комплексу Војне болнице Ниш.