Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
26.09.2018.

Министар Вулин: ЕУ да заузме јасан став по питању миграција




Министар одбране Републике Србије Александар Вулин, који је данас учествовао на заједничком састанку министара одбране држава Западног Балкана и министра одбране Аустрије Мариа Кунасека, који је одржан у Грацу у склопу актуелног председавања Аустрије ЕУ, затражио је да ЕУ заузме јасан и чврст став, како би јасно ставила до знања ко има право на заштиту, те поручио да Србија неће бити паркинг за мигранте.

„Проблем миграција није пробем који погађа само ЕУ, већ и све земље Западног Балкана, а Србију можда и највише. Србија неће бити паркинг за мигранте и оно што је нама потребно да бисмо наставили да се на хуман и организован начин односимо према мигрантима, је да ЕУ заузме већ једном чврст и јасан став. Став који ће јасно ставити до знања ко има право на заштиту, а ко је економски мигрант и на заштиту нема право“, истакао је Вулин.

Он је, након потписивања заједничке декларације министара одбране Западног Балкана и Аустрије, подсетио да је Србија одавно предлагала да се тријажа потенцијалних азиланата врши у земљама порекла и на тај нацицн избегне да мигранти постану жртве кријумчара људима, да путују кроз свет, а да немају право да остану у ЕУ, односно да буду под заштитим европских закона.

„Србија неће бити паркинг за мигранте, наставиће да буде хумана и организована, али на првом месту да води рачуна о стабиности, миру и заштити начина живота сваког свог грађанина“, нагласио је он.