Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.09.2018.

Министар Вулин: Док Вучић води Србију, Српска може да буде спокојна




 

Министар одбране Александар Вулин и председник Републике Српске Милорад Додик обишли су данас компанију "Орао" а.д. за производњу и ремонт у Бијељини. Вулин и Додик су пре састанка са руководством компаније положили венац у Спомен собу погинулим радницима - борцима, у кругу компаније.
 
Како је истакао министар Вулин, бијељински "Орао" је једна од стратешки важних предузећа за развој ваздухопловства у Србији и Министарство одбране то веома добро зна.
 


- Управо због тога и ове године смо у послове с "Орлом" уложили нешто више од три милиона евра и компанија може да рачуна у наредних пет година да обим сарадње неће падати испод тога. За нас је "Орао" веома битан, баш као што је и Република Српска бескрајно битна за Републику Србију. Док је Александар Вучић председник Србије, Република Српска може да рачуна на помоћ и подршку - и дипломатску, и политичку и економску, и та подршка никада неће бити декларативна само на лепим жељама и заједничким појављивањима. То је подршка која се види у отварању нових радних места, отварању мостова, улагању новца у оно што је битно за Републику Српску, истакао је министар Вулин.
 
Он је додао да бијељински "Орао", као и фабрика мотора специјалне намене на Палама и бањалучки "Космос", могу да рачунају на пуну подршку Министарства одбране Србије које ће увек своје послове "на првом месту закључивати са предузећима из Републике Српске".
 
- Република Српска може да се мирно и сигурно ослони на нас, на Министарство одбране, на Владу Србије, и са пуним поверењем да посматра и политику нашег председника Александра Вучића, поручио је министар Вулин.
 


Председник Додик захвалио је, пре свега, свим радницима "Орла" на "ванљудским напорима" да сачувају фабрику.
 
- Поносан сам на овај производни капацитет и на наш данашњи договор да 50 одсто власништва добије фирма коју одреди Влада Србије и да у том начину покушамо да договоримо сигурност посла и обезбедимо нови технолошки корак који је неопходан. Захвалио бих и министру Вулину, не само на "Орлу", него и на "Космосу" и на фабрици на Палама где без уговора и њихове пажње ово овде би теже било очувати, рекао је Додик и закључио да је Србија најважнија земља за регионалну стабилност и да је на челу са Александром Вучићем рекла да је "спремна да брани своју слободу свог народа у целини".
 
- Ми смо прочитали да то значи и нашег простора. Зато можемо заједно да улазимо у власничке и пословне односе. Ту највећи допринос даје министар одбране Александар Вулин и надам се да ћемо брзо решити све по том питању, рекао је председник Републике Српске.
 


Директор бијељинског "Орла" Милан Прица изразио је задовољство данашњом посетом и постигнутим договором.
 
- Циљ данашње посете био је проширење сарадње и улагање у фабрику. Морамо је одржати јер је бисер на овим просторима, а да није било Републике Србије ми не бисмо ни опстали. Данас је највећи купац, односно корисник наших услуга, Србија. Напоменуо бих да ми радимо за цео свет и живимо од нашег рада, истакао је директор Прица и посебно похвалио раднике у фабрици који су постигли договор да им плата касни један месец како би купили нову опрему.
 
Компанија "Орао" а.д . за ремонт и производњу у Бијељини бави се делатношћу у оквиру ваздухопловства. Осим важног партнерства са Републиком Србијом, "Орао" између осталог извози моторе на индијско, енглеско и италијанско тржиште.