Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
05.09.2018.

Састанак министра одбране и команданта Националне гарде Охајо




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са командантом Националне Гарде Охајо генерал-мајором Марком Бартманом у оквиру традиционалне посете команданта Националне Гарде Охајо нашој земљи.

Током данашњег сусрета истакнуто је задовољство позитивним ефектима сарадње који се одражавају на свеукупне односе и капацитете обе стране у области одбране.

Наглашено је, такође, да је сарадња Републике Србије и савезне државе Охајо, у оквиру Програма државног партнерства, један од механизама који предњаче у развоју и унапређењу међудржавних односа Републике Србије и САД, док је успостављање сарадње у оквиру цивилног сектора и братимљење градова Краљева и Јужног Јуклида, Охајо, потврда свеукупних добрих односа двеју земаља.


Као примери најзначајнијих активности две стране истакнуте су заједничке вежбе и обука, унапређење капацитета Центра за обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама, Заједничко медицинско ангажовање и сарадња верских служби.

Саговорници су били сложни у оцени да има простора за унапређење сарадње у области АБХО и сајбер безбедности.

Министар Вулин упознао је саговорника и о актуелним питањима политичко-безбедносне ситуације у региону, са фокусом на непромењени став Републике Србије по питању статуса Косова и Метохије, уз нагласак да Србија чини све да се преговори Београда и Приштине окончају на најбољи могући начин, уз трајно и одрживо решење које ће целокупном региону донети стабилност и просперитет.

Република Србија, нагласио је министар Вулин, снажно се противи формирању тзв. "Оружаних снага Косова" додајући да такве најаве представника Приштине представљају један од елемената који, према нашем виђењу, сасвим сигурно, воде у негативном правцу, када је реч о политичко-безбедносној ситуацији у региону.

Министар Вулин је истакао да, имајући то у виду, Република Србија остаје чврсто при ставу да je КФОР једини орган међународне заједнице који има и могућности и поверење Срба да чува мир и безбедност на Косову и Метохији. 

Генерал Бартман је у разговору са министром Вулином нагласио да цени Војску Србије, истичући значај сарадње две партнерске земље, који се, пре свега, огледа у заједничком медицинском ангажовању и учешћу на заједничким вежбама, указујући истовремено на важност успостављања цивилно-цивилне сарадње између Србије и Охаја.

Командант Националне Гарде Охајо, током данашњег састанка пренео је министру Вулину да је секретар одбране САД Џејмс Матис, током говора на годишњици Асоцијације Националних гарди САД, истакао да је Програм државног партнерства, који се развија између Националних гарди САД и земаља широм света, веома значајан, јер развија партнерске односе и савезништва, која су кључна за опстанак једне нације. Генерал Бартман, је такође, изразио задовољство због могућности да и ове године присуствује промоцији најмлађих официра испред Народне скупштине.

Командант Националне Гарде Охајо разговарао је данас и са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем, а током посете Републици Србији састаће се и са командантом Копнене Војске генерал-потпуковником Милосавом Симовићем, начелником Управе за војно здравство пуковником др Угљешом Јовичићем, док ће са градоначелницом Јужног Јуклида Георгином Вило, присуствовати низу активности цивилно-цивилне сарадње у Нишу и Краљеву.