Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
11.08.2018.

Министри Вулин и Шојгу: Србија никада неће увести санкције Русији; РФ подржава Србију у решавању питања КиМ



Србија и Русија ће наставити да унапређују војно-техничку сарадњу, заједнички је закључак састанка министара одбране Србије и Руске Федерације, Александра Вулина и Сергеја Шојгуа. Поруке са састанка су и да Русија даје пуну подршку Србији у решавању косовског проблема и да поштује политику председника Вучића, а да Србија никада неће подлећи антируској хистерији и увести санкције Русији. Министри Шојгу и Вулин састали су се на војном полигону Алабино надомак Москве по завршетку Међународних војних игара. Српски министар одбране је у посету Руској Федерацији дошао на позив свог колеге Шојгуа.
 
Пожелевши добродошлицу српској делегацији министар Шојгу је рекао да му је драго што са Србијом и министром Вулином има активну сарадњу и истакао да се са српским колегом види већ трећи пут од почетка ове године.
 
Министар Вулин је пренео поздраве председника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и захвалио се председнику Руске Федерације због његовог разумевања позиције Србије када је у питању решавање питања Косова и Метохије.
 
Министар Вулин је нагласио да смо "још једном добили подршку Руске Федерације када је у питању решавање косовског проблема, да је Србија та која може и треба да донесе одлуку а да ће Руска Федерација увек бити уз Србију. Руска Федерација веома поштује политику нашег председника и поштује политику Србије када је у питању очување Косова и Метохије, када је у питању очување интереса Србије и српског народа".
 
Министар Вулин је истакао је и да је Србија пријатељска земља Руској Федерацији.
 
- Србија никада неће учествовати у антируској хистерији и никада неће разматрати увођење било каквих санкција Руској Федерацији, нити ће бити тамо где се о Русији лоше говори или где се Русија напада, рекао је српски министар одбране.
 
Министар Шојгу је сарадњу Русије и Србије оценио као веома успешну нарочито у делу војно-техничке сарадње, што је за Русију и најбитније, и најавио и унапређење сарадње на пољима војно-техничке, војне сарадње као и сарадње која се тиче заједничких вежби и обука. Потврдио је да у наредном периоду Србија може очекивати да ће се наставити реализација договореног - набавка нових хеликоптера МИ 17 и борбених хеликоптера МИ 35.
 
Руски министар одбране Сергеј Шојгу захвалио се министру Вулину на учешћу екипе Војске Србије на Међународним војним играма.
 
- Ваша екипа је била веома успешна на овом светском такмичењу. Разумем да бисте хтели боље и зато сам спреман да вашој екипи следеће године пружим све могућности за тренинг, рекао је министар Шојгу.