Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.07.2018.

Наш начин да не заборавимо хероје са Паштрика




Министар одбране Александар Вулин обишао је данас на падинама Влашких планина код Димитровграда локацију снимања сета документарно-играног филма о борбама на Кошарама и Паштрику 1999. године.

Том приликом, министар Вулин истакао је важност снимања оваквог пројекта како би битке и хероји који су учествовали у њима били отргнути од заборава.



- Као што је Војска Србије била плански уништавана и плански занемаривана од 1999. године на овамо, као што су се заиста трудили да ова војска заборави себе и да народ заједно са њом заборави војску, заборави своју епопеју током НАТО агресије, тако су се трудили да се забораве и битке као што су Кошаре и Паштрик. Ми смо ту да од заборава отргнемо Кошаре и Паштрик, и 549. моторизовану бригаду и 63. падобранску бригаду и 72. специјалну бригаду, да отргнемо све припаднике Војске Југославије, у то време, који су се тако пожртвовано и тако храбро борили за своју земљу. Двадесет година су покушавали да ову армију униште, плански, намерно, да ову армију разоружају, да је умање, да њене најбоље старешине и најбоље војнике отерају из ње и што даље, али исто тако су 20 година покушавали да натерају Србију да заборави своју војску, Кошаре и Паштрик. Ово је наш начин да не заборавимо и да кажемо да је оно најважније и најснажније што је у нашој војсци јесте морал, јесте сећање људи на најбоље, на хероје и жеља да буду баш такви хероји. Због тога ово радимо и наставићемо ово да радимо - поручио је министар Вулин.



Он је истакао да 20 година НАТО агресије нећемо дочекати а да немамо историјске доказе о свему што се дешавало и да немамо нешто што можемо да прикажемо читавој нашој нацији.

- Битке на Кошарама и на Паштрику су оно што ћемо показати нацији тог дана и оно што ћемо показати читавом свету. Битка на Кошарама је истргнута од заборава, сада је време да од заборава отргнемо и битку на Паштрику и да покажемо сва она места где се покушала копнена интервенција. Нису Кошаре биле једино место где је био покушај копнене интервенције, био је то и Паштрик и друга места, а наша војска је и тада и сада била у стању да сачува нашу земљу и наш интегритет. Све што су ти момци, јунаци, урадили 1999. године радила би и ова војска и сваки од ових момака данас би био достојан јунака с Кошара и јунака с Паштрика - рекао је министар одбране.



Према речима ауторке филма Слађане Зарић, на обронцима Влашке планине снимају се сцене о делу борби које су се водиле на Паштрику, а зимус смо радили реконструкције догађаја и трагичних прича које су се дешавале на Кошарама.

-Морам да напоменем да вероватно није популарно поредити Паштрик и Кошаре, али оно што овим филмом и снимањем које ових дана овде обављамо, желим да нагласим да ми се некако чини да је Паштрик запостављен, а да је у војничком смислу био заиста невероватан. То су момци који су десет дана имали константне нападе албанских снага, које су вршене како током дана, тако током ноћи. Говоримо о пешадијским нападима и артиљериским нападима и ту су НАТО снаге бацале тепих бомбе, које су биле просто невероватне. То је на неки начин било десет дана пакла, које је та јединица, у војничком смислу, заиста одлично одрадила – нагласила је Слађана Зарић додајући да су то били момци који су бранили отаџбину, а које смо ми можда заборавили, а овај филм је покушај да их отргнемо од заборава.  



Војнофилмски центар „Застава филм“ и Радио-телевизија Србије, уз подршку Министарства одбране, почетком године започели су снимање документарно-играног филма о борбама на Кошарама и Паштрику 1999. године. Филм ће бити емитован на двадесетогодишњицу НАТО бомбардовања као захвалност свима који су штитили границу отаџбине током 1999. године, али и почаст онима који су дали животе за одбрану земље.

Филм је посвећен управо херојима Кошара и Паштрика, онима који су дали живот за отаџбину и свима који су се даноноћно борили да зауставе копнену агресију шиптарских терориста на територију Косова и Метохије.

Министарство одбране и Војска Србије пружају максималну подршку снимању филма, дајући специјалце, војнике, технику и материјална средства за реализацију снимања играних сцена филма. Такође, стручни консултанти на филму су војна лица која су тада била у рејону Кошара и Паштрика и који најбоље познају дешавања и људе који су учествовали у борбама.