Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
29.05.2018.

Нових 20 милиона евра „Слободи“ Чачак у наредне три године




Министар одбране Александар Вулин пустио је данас у рад нову линију завршног фосфатирања у компанији „Слобода“ Чачак и најавио нова улагања у одбрамбену индустрију Србије од 20 милиона евра у наредне три године.



Он је поручио да је прошле године одбрамбена индустрија Србије извезла око 570 милиона долара, а ове године се очекује чак 670 милиона долара.

- Видите колики је напредак направљен у односу на претходна времена. Када је Александар Вучић постао министар одбране 2012. године извоз је био четири пута мањи. Од 2012. године до данас ми смо извоз учетворостручили и видите колико се данас више ради и колико држава Србија свих ових година улаже у одбрамбену индустрију Србије, а колико индустрија све то враћа, поручио је министар Вулин.

Према речима министра Вулина, Влада Републике Србије полаже велику пажњу на наменску индустрију.

- Нови закон који је донет гарантоваће власништво државе над наменском индустријом и наставак политике улагања у наменску индустрију, коју је зацртао Александар Вучић још као председник Владе, као и политику куповине нових технологија, привлачења инвестиција, али и потпуне контроле над одбрамбеном индустријом Србије. „Слобода“ Чачак је значајна фабрика, али је и добар пример како се користе средства која је одвојила Влада Србије. Два милиона евра која су добили у првом кругу инвестиционог циклуса Владе Србије, „Слобода“ је у потпуности искористила и на најбољи начин – куповином нових машина, повећањем свог капацитета и повећавањем својих способности да прате нове и модерне светске технологије, рекао је министар Вулин.

Како је истакао, отуда можемо да кажемо да ће и други круг инвестиција који очекујемо бити подједнако успешан.

- Очекујемо да ће Влада Србије уложити још додатних шест милиона евра, а сама компанија још 13 до 14 милиона евра. Бескрајно нам је важна производња „Слободе“ и извоз који постиже, али чак важније од тога јесте оно што она производи, посебно такозвана паметна муниција која ће нашој војсци омогућити да буде далеко способнија и да иде у корак са најразвијенијим војскама. Када имате овако моћну одбрамбену индустрију ви сте у стању да се наоружавате и снабдевате по ценама које не бисте добили било где на светском тржишту. Онда сте и са мањим улагањима у стању да купујете најсавременију муницију, оруђе и оружје, јер имате своју одбрамбену индустрију која је у стању да прати светске трендове и најзначајније светске токове, рекао је министар Вулин.



Директор компаније „Слобода“ Чачак Зоран Стефановић захвалио је министру одбране што је пустио у рад нову линију завршног фосфатирања.

- То ће отклонити још једно уско грло у нашој производњи, повећати продуктивност и наше производне могућности. Надам се да ћемо наставити у овом темпу. Надам се да ћемо и у будућности успети да обезбедимо овакву упосленост наших капацитета, да се даље равијамо и ширимо, и тиме да учинимо оно што је најбоље и за локалну самоуправу и за државу Србију, поручио је Стефановић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић истакао је како је приликом свих досадашњих његових посета „Слободи“ Чачак напредак евидентан, инвестира се у млади кадар и у нову опрему.

- Скоро 37 милиона евра је у последњих седам година инвестирано у компанију која има 2.275 запослених, порези и доприноси се на време измирују. То је заиста на понос свих нас, а посебно Града Чачка. Надамо се да ће и у будућности „Слобода“ бити „мајка Града Чачка“, рекао је Тодоровић.

Министар Вулин одржао је данас и састанак са руководством привредног друштва и представницима синдиката.