Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
29.05.2018.

Novih 20 miliona evra „Slobodi“ Čačak u naredne tri godine




Ministar odbrane Aleksandar Vulin pustio je danas u rad novu liniju završnog fosfatiranja u kompaniji „Sloboda“ Čačak i najavio nova ulaganja u odbrambenu industriju Srbije od 20 miliona evra u naredne tri godine.



On je poručio da je prošle godine odbrambena industrija Srbije izvezla oko 570 miliona dolara, a ove godine se očekuje čak 670 miliona dolara.

- Vidite koliki je napredak napravljen u odnosu na prethodna vremena. Kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane 2012. godine izvoz je bio četiri puta manji. Od 2012. godine do danas mi smo izvoz učetvorostručili i vidite koliko se danas više radi i koliko država Srbija svih ovih godina ulaže u odbrambenu industriju Srbije, a koliko industrija sve to vraća, poručio je ministar Vulin.

Prema rečima ministra Vulina, Vlada Republike Srbije polaže veliku pažnju na namensku industriju.

- Novi zakon koji je donet garantovaće vlasništvo države nad namenskom industrijom i nastavak politike ulaganja u namensku industriju, koju je zacrtao Aleksandar Vučić još kao predsednik Vlade, kao i politiku kupovine novih tehnologija, privlačenja investicija, ali i potpune kontrole nad odbrambenom industrijom Srbije. „Sloboda“ Čačak je značajna fabrika, ali je i dobar primer kako se koriste sredstva koja je odvojila Vlada Srbije. Dva miliona evra koja su dobili u prvom krugu investicionog ciklusa Vlade Srbije, „Sloboda“ je u potpunosti iskoristila i na najbolji način – kupovinom novih mašina, povećanjem svog kapaciteta i povećavanjem svojih sposobnosti da prate nove i moderne svetske tehnologije, rekao je ministar Vulin.

Kako je istakao, otuda možemo da kažemo da će i drugi krug investicija koji očekujemo biti podjednako uspešan.

- Očekujemo da će Vlada Srbije uložiti još dodatnih šest miliona evra, a sama kompanija još 13 do 14 miliona evra. Beskrajno nam je važna proizvodnja „Slobode“ i izvoz koji postiže, ali čak važnije od toga jeste ono što ona proizvodi, posebno takozvana pametna municija koja će našoj vojsci omogućiti da bude daleko sposobnija i da ide u korak sa najrazvijenijim vojskama. Kada imate ovako moćnu odbrambenu industriju vi ste u stanju da se naoružavate i snabdevate po cenama koje ne biste dobili bilo gde na svetskom tržištu. Onda ste i sa manjim ulaganjima u stanju da kupujete najsavremeniju municiju, oruđe i oružje, jer imate svoju odbrambenu industriju koja je u stanju da prati svetske trendove i najznačajnije svetske tokove, rekao je ministar Vulin.



Direktor kompanije „Sloboda“ Čačak Zoran Stefanović zahvalio je ministru odbrane što je pustio u rad novu liniju završnog fosfatiranja.

- To će otkloniti još jedno usko grlo u našoj proizvodnji, povećati produktivnost i naše proizvodne mogućnosti. Nadam se da ćemo nastaviti u ovom tempu. Nadam se da ćemo i u budućnosti uspeti da obezbedimo ovakvu uposlenost naših kapaciteta, da se dalje ravijamo i širimo, i time da učinimo ono što je najbolje i za lokalnu samoupravu i za državu Srbiju, poručio je Stefanović.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je kako je prilikom svih dosadašnjih njegovih poseta „Slobodi“ Čačak napredak evidentan, investira se u mladi kadar i u novu opremu.

- Skoro 37 miliona evra je u poslednjih sedam godina investirano u kompaniju koja ima 2.275 zaposlenih, porezi i doprinosi se na vreme izmiruju. To je zaista na ponos svih nas, a posebno Grada Čačka. Nadamo se da će i u budućnosti „Sloboda“ biti „majka Grada Čačka“, rekao je Todorović.

Ministar Vulin održao je danas i sastanak sa rukovodstvom privrednog društva i predstavnicima sindikata.