Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
18.05.2018.

Свечано отворен "Балкански скок пријатељства 2018"



 
Манифестација „Балкански скок пријатељства 2018“ свечано је отворена данас на спортском аеродрому „Лисичији јарак“ у Београду. 
 
Догађају су присуствовали државни секретар у Министарству омладине и спорта Предраг Перуничић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Илија Тодоров, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије пуковник Саво Иришкић, падобранци ветерани, представници Српске православне цркве, удружења и бројни гости.  
 


Као и претходних година, манифестација је окупила више од стотину падобранаца из Србије, Македоније, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Бугарске, Мађарске, Грчке, Француске, Белгије, Немачке, Шведске, Русије, Израела и Аустралије.
 
Прва три скока на смотри извели су падобранци Милан Светозаревић, Синиша Мићић и Владимир Кржалић. 
 
Отварајући спортску приредбу, државни секретар Перуничић пожелео је учесницима безбедно и лепо такмичење и изразио задовољство због традиционално великог броја учесника. 
 


Пуковник Иришкић рекао је да је срећан што од оснивања манифестације Војска Србије учествује у њеној организацији.
 
- Министарство одбране у последње време поново оживљава свесрдну сарадњу са удружењима која имају место и улогу у систему одбране и дају значајан допринос одбрани земље, истакао је пуковник Иришкић. 
 
Присутнима су се обратили и председник Ваздухопловног савеза Србије Лабуд Булатовић и свештеник Мијајло Бацковић.
 


Манифестацију организују Падобрански клуб ветерана 63. падобранске бригаде „Архистратиг“ и Ваздухопловни савез Србије, уз подршку Министарства одбране и Војске Србије, Министарства омладине и спорта, Министарства унутрашњих послова, Представништва Републике Српске у Београду и падобранских клубова „Феникс“ и „Делта“.
 
„Балкански скок пријатељства“ одржава се од 1993. године, када је први пут организован од стране грчке Уније резервних падобранаца и 63.  падобранске бригаде из Србије.