Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
08.05.2018.

Екипа филма о краљу Петру на сету у касарни „Топчидер“



    
У касарни „Топчидер“ у току је снимање сцена у оквиру пројекта домаће серије и филма под називом, „Краљ Петар Први у славу Србије“.

Војници у чојаним блузама, шареним вуненим чарапама и опанцима, превијени рањеници и медицинске сестре у дугим плавим униформама могли су се данас видети међу металним креветима импровизоване болнице из времена Великог рата, као део сета за чију је сценографију изабран један од објеката у шумовитом кругу касарне „Топчидер“.

Реч је о пројекту продукцијске куће „Зилион филм“, нашег прослављеног глумца Лазара Ристовског, чију је реализацију подржала Влада Републике Србије, а Министарство одбране и Војска Србије дали су значајан допринос његовој реализацији ангажовањем војника, обезбеђивањем механизације, возила, војничких реквизита, као и неопходне опреме за логистичку подршку током снимања.

Говорећи о пројекту посвећеном краљу Петру, продуцент и главни глумац Лазар Ристовски истакао да је он сада на половини, да су снимљене најтеже сцене на Старој планини, као и оне које се односе на Колубарску битку и повлачење српске војске преко Албаније.

- Трудимо се да испоштујемо историју, историјске чињенице и историјске ликове, јер ово је тема с којом не смемо да се играмо ни у ком смислу зато што је емотивно памћење српског народа врло важно и врло живо, без обзира што је сто година прошло од Великог рата. Свако у српској фамилији има некога ко је остао негде на Колубари, Церу или током повлачења преко Албаније па имамо и обавезу према тим људима и према историји, нагласио је Ристовски.

Говорећи о помоћи Министарства одбране и Војске Србије, као и министра одбране  у реализацији пројекта, он је с великим задовољством истакао значај те помоћи, додајући да је било тешко „направити ово до сад, али и у будуће да  тога није било.

- Према мом мишљењу, то на неки начин и припада Војсци, јер оно је била српска војска, ово данас је српска војска, а негде између је краљ, и мислим да је та помоћ Војске Србије велика и адекватна и по мом мишљењу разумљива, нагласио је Лазар Ристовски.

Редитељ Петар Ристовски је истакао да се екипа пројекта својски потрудила, имајући у виду нашу богату историју пре Првог светског рата и Први светски рат, да искрено и поштено дочара ликове и хероје који су се тада борили и ратовали за нашу слободу.

- Ми на неки начин покушавамо да одужимо дуг према њима тако што ћемо се борити правећи овај филм, нагласио је редитељ додајући да цела екипа због свега тога с великим ентузијазмом приступа раду на пројекту.

Филм је заснован на мотивима романа Милована Витезовића „Чарапе краља Петра“. Прича о чувеним вуненим чарапама у којима је краљ умро инспирисала је нашег глумца и продуцента Лазара Ристовског, који у филму игра лик краља Петра Првог, да кроз своју седмогодишњу припрему пројекта прикаже његов лик као човека који пати за својом земљом и који се преиспитује о неопходности жртава насталим током Великог рата. Планирано је да снимање траје до јула 2018. године на локацијама у Србији, Грчкој и Русији.

Премијера филма „Краљ Петар Први у славу Србије“ планирана је за 11. новембар у  Центру "Сава",  на дан потписивања Мировног споразума у Првом светском рату, док је емитовање 10 епизода истоимене серије заказано за почетак наредне године.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић недавно је са сарадницима присуствовао снимању сцена филма и серије „Краљ Петар Први у славу Србије“ на локацији у околини Рипња.