Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
08.05.2018.

Ekipa filma o kralju Petru na setu u kasarni „Topčider“



    
U kasarni „Topčider“ u toku je snimanje scena u okviru projekta domaće serije i filma pod nazivom, „Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“.

Vojnici u čojanim bluzama, šarenim vunenim čarapama i opancima, previjeni ranjenici i medicinske sestre u dugim plavim uniformama mogli su se danas videti među metalnim krevetima improvizovane bolnice iz vremena Velikog rata, kao deo seta za čiju je scenografiju izabran jedan od objekata u šumovitom krugu kasarne „Topčider“.

Reč je o projektu produkcijske kuće „Zilion film“, našeg proslavljenog glumca Lazara Ristovskog, čiju je realizaciju podržala Vlada Republike Srbije, a Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dali su značajan doprinos njegovoj realizaciji angažovanjem vojnika, obezbeđivanjem mehanizacije, vozila, vojničkih rekvizita, kao i neophodne opreme za logističku podršku tokom snimanja.

Govoreći o projektu posvećenom kralju Petru, producent i glavni glumac Lazar Ristovski istakao da je on sada na polovini, da su snimljene najteže scene na Staroj planini, kao i one koje se odnose na Kolubarsku bitku i povlačenje srpske vojske preko Albanije.

- Trudimo se da ispoštujemo istoriju, istorijske činjenice i istorijske likove, jer ovo je tema s kojom ne smemo da se igramo ni u kom smislu zato što je emotivno pamćenje srpskog naroda vrlo važno i vrlo živo, bez obzira što je sto godina prošlo od Velikog rata. Svako u srpskoj familiji ima nekoga ko je ostao negde na Kolubari, Ceru ili tokom povlačenja preko Albanije pa imamo i obavezu prema tim ljudima i prema istoriji, naglasio je Ristovski.

Govoreći o pomoći Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i ministra odbrane  u realizaciji projekta, on je s velikim zadovoljstvom istakao značaj te pomoći, dodajući da je bilo teško „napraviti ovo do sad, ali i u buduće da  toga nije bilo.

- Prema mom mišljenju, to na neki način i pripada Vojsci, jer ono je bila srpska vojska, ovo danas je srpska vojska, a negde između je kralj, i mislim da je ta pomoć Vojske Srbije velika i adekvatna i po mom mišljenju razumljiva, naglasio je Lazar Ristovski.

Reditelj Petar Ristovski je istakao da se ekipa projekta svojski potrudila, imajući u vidu našu bogatu istoriju pre Prvog svetskog rata i Prvi svetski rat, da iskreno i pošteno dočara likove i heroje koji su se tada borili i ratovali za našu slobodu.

- Mi na neki način pokušavamo da odužimo dug prema njima tako što ćemo se boriti praveći ovaj film, naglasio je reditelj dodajući da cela ekipa zbog svega toga s velikim entuzijazmom pristupa radu na projektu.

Film je zasnovan na motivima romana Milovana Vitezovića „Čarape kralja Petra“. Priča o čuvenim vunenim čarapama u kojima je kralj umro inspirisala je našeg glumca i producenta Lazara Ristovskog, koji u filmu igra lik kralja Petra Prvog, da kroz svoju sedmogodišnju pripremu projekta prikaže njegov lik kao čoveka koji pati za svojom zemljom i koji se preispituje o neophodnosti žrtava nastalim tokom Velikog rata. Planirano je da snimanje traje do jula 2018. godine na lokacijama u Srbiji, Grčkoj i Rusiji.

Premijera filma „Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“ planirana je za 11. novembar u  Centru "Sava",  na dan potpisivanja Mirovnog sporazuma u Prvom svetskom ratu, dok je emitovanje 10 epizoda istoimene serije zakazano za početak naredne godine.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković nedavno je sa saradnicima prisustvovao snimanju scena filma i serije „Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“ na lokaciji u okolini Ripnja.