Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
03.04.2018.

Министар Вулин: Србија набавља нове хеликоптере од Русије




„На састанку са министром Шојгуом започели смо разговоре о набавци новог наоружања од Руске Федерације, четири „Ми–17“ транспортна хеликоптера и четири „Ми-35“ борбена хеликоптера“, изјавио је министар одбране Александар Вулин који се данас састао са својим руским колегом Сергејом Шојгуом, у оквиру званичне посете Руској Федерацији током које ће учествовати на седмој Московској конференцији о међународној безбедности. „Такође, настављамо војно-техничку сарадњу даљим опремањем и модернизацијом МИГ-ова 29, затим тенкова „Т-72“ и борбених возила пешадије, као и одређених типова противваздушног наоружања. Наоружана Србија је мирољубива Србија и гарант мира на Балкану“, истакао је министар Вулин.

Министар одбране је својим домаћинима пренео поруку председника Србије, Александра Вучића, да, док је он на челу државе, Србија никада неће учествовати у санкцијама и антируској хистерији. „Нико као Србија није свестан колико боле измишљене лажи и када политичари суде без и једног доказа. Наш одговор је да у томе нећемо учествовати. Све у свету може да се промени осим наших братских и пријатељских односа“, рекао је Вулин. Истакао је још једном да је Србија захвална због односа Русије према Косову и Метохији и очувању нашег територијалног суверенитета и интегритета и подршци свим битним спољно-политичким питањима. „Русија је увек уз нас, разуме и поштује наше интересе и у потпуности разуме и подржава нашу политику војне неутралности. Поруке министра Шојгуа су истоветне оним које је, у недавном разговору, председник Путин упутио председнику Вучићу – Руска Федерација тражи мир и договор, сматра да се Србија понаша одговорно као и да је насиље на КиМ апсолутно неприхватљиво.“

Руски министар одбране, Сергеј Шојгу је рекао да су сусрети са српским министром одбране постали већ традиционални и да су данашњи разговори још један корак ка даљој сарадњи. Шојгу се присетио и своје последње посете Србији, 20. октобра прошле године: „Радо се сећам свечане прославе 73. годишњице ослобођења Београда. То је био важан догађај за мене и још једна потврда братских односа између наших земаља“, рекао је министар Шојгу.
Саветник председника Александра Вучића, Драгутин Матановић, пренео је министру Шојгуу срдачне поздраве председника Србије и у његово име уручио поклон – икону из 18. века из манастира Соловјецки, а министар Вулин реплику Карађорђеве војводске заставе на којој је извезена порука: „Русија је заштитник православних Срба“.

Министар Вулин се данас састао и са генералним секретаром Организације договора колективне безбедности (ОДКБ) генерал-пуковником Јуријом Хачатуровим. Разменили су мишљења и ставове о актуелним политичким дешавањима, као и о реализацији досадашњих активности и модалитетима за унапређење сарадње. Сагласили су се да је сарадња обострано корисна и усмерена ка интересима обе стране. Хачатуров је нагласио да ОДКБ подржава војну неутралност Србије.

Министар одбране Србије имаће излагање на Трећем пленарном заседању првог дана Конференције, 4. априла.