Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
03.04.2018.

Ministar Vulin: Srbija nabavlja nove helikoptere od Rusije




„Na sastanku sa ministrom Šojguom započeli smo razgovore o nabavci novog naoružanja od Ruske Federacije, četiri „Mi–17“ transportna helikoptera i četiri „Mi-35“ borbena helikoptera“, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji se danas sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejom Šojguom, u okviru zvanične posete Ruskoj Federaciji tokom koje će učestvovati na sedmoj Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti. „Takođe, nastavljamo vojno-tehničku saradnju daljim opremanjem i modernizacijom MIG-ova 29, zatim tenkova „T-72“ i borbenih vozila pešadije, kao i određenih tipova protivvazdušnog naoružanja. Naoružana Srbija je miroljubiva Srbija i garant mira na Balkanu“, istakao je ministar Vulin.

Ministar odbrane je svojim domaćinima preneo poruku predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da, dok je on na čelu države, Srbija nikada neće učestvovati u sankcijama i antiruskoj histeriji. „Niko kao Srbija nije svestan koliko bole izmišljene laži i kada političari sude bez i jednog dokaza. Naš odgovor je da u tome nećemo učestvovati. Sve u svetu može da se promeni osim naših bratskih i prijateljskih odnosa“, rekao je Vulin. Istakao je još jednom da je Srbija zahvalna zbog odnosa Rusije prema Kosovu i Metohiji i očuvanju našeg teritorijalnog suvereniteta i integriteta i podršci svim bitnim spoljno-političkim pitanjima. „Rusija je uvek uz nas, razume i poštuje naše interese i u potpunosti razume i podržava našu politiku vojne neutralnosti. Poruke ministra Šojgua su istovetne onim koje je, u nedavnom razgovoru, predsednik Putin uputio predsedniku Vučiću – Ruska Federacija traži mir i dogovor, smatra da se Srbija ponaša odgovorno kao i da je nasilje na KiM apsolutno neprihvatljivo.“

Ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu je rekao da su susreti sa srpskim ministrom odbrane postali već tradicionalni i da su današnji razgovori još jedan korak ka daljoj saradnji. Šojgu se prisetio i svoje poslednje posete Srbiji, 20. oktobra prošle godine: „Rado se sećam svečane proslave 73. godišnjice oslobođenja Beograda. To je bio važan događaj za mene i još jedna potvrda bratskih odnosa između naših zemalja“, rekao je ministar Šojgu.
Savetnik predsednika Aleksandra Vučića, Dragutin Matanović, preneo je ministru Šojguu srdačne pozdrave predsednika Srbije i u njegovo ime uručio poklon – ikonu iz 18. veka iz manastira Solovjecki, a ministar Vulin repliku Karađorđeve vojvodske zastave na kojoj je izvezena poruka: „Rusija je zaštitnik pravoslavnih Srba“.

Ministar Vulin se danas sastao i sa generalnim sekretarom Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB) general-pukovnikom Jurijom Hačaturovim. Razmenili su mišljenja i stavove o aktuelnim političkim dešavanjima, kao i o realizaciji dosadašnjih aktivnosti i modalitetima za unapređenje saradnje. Saglasili su se da je saradnja obostrano korisna i usmerena ka interesima obe strane. Hačaturov je naglasio da ODKB podržava vojnu neutralnost Srbije.

Ministar odbrane Srbije imaće izlaganje na Trećem plenarnom zasedanju prvog dana Konferencije, 4. aprila.