Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.03.2018.

Ослонац на војној дипломатији



Осмој конференцији изасланика одбране Републике Србије, данас су у касарни Топчидер присуствовали министар одбране Александар Вулин, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Обраћајући се након пленарног скупа, министар одбране Александар Вулин је истакао да Министарство одбране и наших 22 изасланика у војно-дипломатским представништвима, достојно спроводе политику државног руководства.

- Политика председника Републике Србије и врховног команданта Војске Републике Србије Александра Вучића је политика војне неутралности и политика доследне борбе за целовитост и територијални интегритет Републике Србије. Свако од наших изасланика, као свој првенствени циљ, има појачање билатералне сарадње али и да увек води рачуна о томе да се државна политика спроводи и да се не учини ништа што може нашкодити интересима Републике Србије и нашег народа - рекао је министар одбране и додао да Војска Србије и Министарство одбране, где год се налазе, постоје и служе да би ширили истину о Србији и да би читав свет добро знао да је држава Србија војно неутрална, да самостално доноси одлуке и да сама бира пријатеље.
Министар Вулин је истакао и да изасланици одбране значајно помажу и кад је реч о економској сарадњи, да се производи Одбрамбене индустрије Србије лакше нађу на светском тржишту.

- То је веома важан део њихових свакодневних активности. Најважније део њиховог рада и разлог њиховог постојања јесте да држава Србија зна да може да се ослони на своје војне дипломате и да, као таква, може да буде сигурна да ћемо на сваки начин, и дипломатски и економски и обавештајно, увек бити чувани и увек на првом месту сачувати интересе Републике Србије - рекао је министар одбране Александар Вулин.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изразио је задовољство због учешћа на годишњој конференцији изасланика одбране.

- То је један изузетно важан састанак јер је важно да се спољна политика Србије води у доброј сарадњи са свим министарствима. У овом случају, сарадња с Министарством одбране и Војском и изасланицима одбране широм света, од виталног је значаја за реализацију и заштиту наших државних и националних интереса. Велика је улога изасланика одбране. Ми, наравно, имамо своје стратешке приоритете који су везани за наше чланство у Европској унији, за регионалну сарадњу и сарадњу са другим земљама, нашим дугогодишњим пријатељима, али сигурно да је питање број један заштите националних и државних интереса - борба за очување нашег територијалног интегритета и за долазак до једног прихватљивог и трајно одрживог решења за проблеме на Косову и Метохији - рекао је министар Дачић и додао да је, имајући у виду геостратешку ситуацију у свету и велике турбуленције на међународном плану, изузетно важно да наши државни органи добро сарађују.

Министар спољних послова је истакао да ће то министарство наставити са добром сарадњом са Министарством одбране и Војском, као и са изасланицима одбране, "јер сви радимо за исту кућу, за Србију и за реализацију наше државне и националне политике".

Заменик директора Војнообавештајне агенције пуковник Зоран Стојковић истакао је да смо данас имали прилику да присуствујемо пленарном делу Конференције поводом доласка изасланика одбране у Републику Србију која се реализује на годишњем нивоу.

- Ово је већ осми пут и и постаје традиционално да једном у току године, 5 до 6 радних дана, изасланици долазе овде како бисмо извршили анализу њиховог рада и дали им јасне инструкције за рад у наредном периоду. Присутна су 22 изасланика одбране а ми ове године планирамо и отварање два нова изасланства одбране, у Ирану и Белорусији, тако да ће се наша војно-дипломатска мрежа, а самим тим и наши капацитети, представљање Србије у иностранству, заштита интереса Војске и Министарства одбране као и развијање билатералне војне сарадње, у великој мери проширити - рекао је пуковник и додао да је ово била одлична прилика да се људи, после краћег боравка у иностранству, поново окупе.

Он је за ову годину најавио "једну мало већу смену", након које ће десетак нових колега отићи у иностранство.

- Ово је била прилика и за њих да сагледају који су задаци пред њима и какве обавезе. Сматрамо да је то још један од бенефита које смо остварили, а такође, наши су изасланици били јуче на Здруженој тактичкој вежби на Пасуљанским Ливадама, где су имали прилику да сагледају степен обучености наших јединица, и свима нам служи на понос како је то јуче протекло - рекао је заменик директора Војно-обавештајне агенције.

Војнодипломатска делатност један од стубова државне дипломатије и ВОА, као носилац те функције у Министарству одбране, представља мост који спаја државне са војним интересима.

У години када се обележава 140 година војнодипломатског представљања Србије, Конференција је одлична прилика да се анализирају резултати изасланика одбране у 2017. години и да им се дају смернице за будући рад.

Претходних дана, изасланицима одбране, осим челних људи Министарства одбране и Војске Србије, обраћали су се и представници других државних органа.

Конференција траје до 4. априла.