Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
30.03.2018.

Oslonac na vojnoj diplomatiji



Osmoj konferenciji izaslanika odbrane Republike Srbije, danas su u kasarni Topčider prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Obraćajući se nakon plenarnog skupa, ministar odbrane Aleksandar Vulin je istakao da Ministarstvo odbrane i naših 22 izaslanika u vojno-diplomatskim predstavništvima, dostojno sprovode politiku državnog rukovodstva.

- Politika predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića je politika vojne neutralnosti i politika dosledne borbe za celovitost i teritorijalni integritet Republike Srbije. Svako od naših izaslanika, kao svoj prvenstveni cilj, ima pojačanje bilateralne saradnje ali i da uvek vodi računa o tome da se državna politika sprovodi i da se ne učini ništa što može naškoditi interesima Republike Srbije i našeg naroda - rekao je ministar odbrane i dodao da Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane, gde god se nalaze, postoje i služe da bi širili istinu o Srbiji i da bi čitav svet dobro znao da je država Srbija vojno neutralna, da samostalno donosi odluke i da sama bira prijatelje.
Ministar Vulin je istakao i da izaslanici odbrane značajno pomažu i kad je reč o ekonomskoj saradnji, da se proizvodi Odbrambene industrije Srbije lakše nađu na svetskom tržištu.

- To je veoma važan deo njihovih svakodnevnih aktivnosti. Najvažnije deo njihovog rada i razlog njihovog postojanja jeste da država Srbija zna da može da se osloni na svoje vojne diplomate i da, kao takva, može da bude sigurna da ćemo na svaki način, i diplomatski i ekonomski i obaveštajno, uvek biti čuvani i uvek na prvom mestu sačuvati interese Republike Srbije - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo zbog učešća na godišnjoj konferenciji izaslanika odbrane.

- To je jedan izuzetno važan sastanak jer je važno da se spoljna politika Srbije vodi u dobroj saradnji sa svim ministarstvima. U ovom slučaju, saradnja s Ministarstvom odbrane i Vojskom i izaslanicima odbrane širom sveta, od vitalnog je značaja za realizaciju i zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa. Velika je uloga izaslanika odbrane. Mi, naravno, imamo svoje strateške prioritete koji su vezani za naše članstvo u Evropskoj uniji, za regionalnu saradnju i saradnju sa drugim zemljama, našim dugogodišnjim prijateljima, ali sigurno da je pitanje broj jedan zaštite nacionalnih i državnih interesa - borba za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i za dolazak do jednog prihvatljivog i trajno održivog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji - rekao je ministar Dačić i dodao da je, imajući u vidu geostratešku situaciju u svetu i velike turbulencije na međunarodnom planu, izuzetno važno da naši državni organi dobro sarađuju.

Ministar spoljnih poslova je istakao da će to ministarstvo nastaviti sa dobrom saradnjom sa Ministarstvom odbrane i Vojskom, kao i sa izaslanicima odbrane, "jer svi radimo za istu kuću, za Srbiju i za realizaciju naše državne i nacionalne politike".

Zamenik direktora Vojnoobaveštajne agencije pukovnik Zoran Stojković istakao je da smo danas imali priliku da prisustvujemo plenarnom delu Konferencije povodom dolaska izaslanika odbrane u Republiku Srbiju koja se realizuje na godišnjem nivou.

- Ovo je već osmi put i i postaje tradicionalno da jednom u toku godine, 5 do 6 radnih dana, izaslanici dolaze ovde kako bismo izvršili analizu njihovog rada i dali im jasne instrukcije za rad u narednom periodu. Prisutna su 22 izaslanika odbrane a mi ove godine planiramo i otvaranje dva nova izaslanstva odbrane, u Iranu i Belorusiji, tako da će se naša vojno-diplomatska mreža, a samim tim i naši kapaciteti, predstavljanje Srbije u inostranstvu, zaštita interesa Vojske i Ministarstva odbrane kao i razvijanje bilateralne vojne saradnje, u velikoj meri proširiti - rekao je pukovnik i dodao da je ovo bila odlična prilika da se ljudi, posle kraćeg boravka u inostranstvu, ponovo okupe.

On je za ovu godinu najavio "jednu malo veću smenu", nakon koje će desetak novih kolega otići u inostranstvo.

- Ovo je bila prilika i za njih da sagledaju koji su zadaci pred njima i kakve obaveze. Smatramo da je to još jedan od benefita koje smo ostvarili, a takođe, naši su izaslanici bili juče na Združenoj taktičkoj vežbi na Pasuljanskim Livadama, gde su imali priliku da sagledaju stepen obučenosti naših jedinica, i svima nam služi na ponos kako je to juče proteklo - rekao je zamenik direktora Vojno-obaveštajne agencije.

Vojnodiplomatska delatnost jedan od stubova državne diplomatije i VOA, kao nosilac te funkcije u Ministarstvu odbrane, predstavlja most koji spaja državne sa vojnim interesima.

U godini kada se obeležava 140 godina vojnodiplomatskog predstavljanja Srbije, Konferencija je odlična prilika da se analiziraju rezultati izaslanika odbrane u 2017. godini i da im se daju smernice za budući rad.

Prethodnih dana, izaslanicima odbrane, osim čelnih ljudi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, obraćali su se i predstavnici drugih državnih organa.

Konferencija traje do 4. aprila.