Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
14.01.2018.

Министар Вулин: Одлична сарадња Војске и МУП на обезбеђењу границе



Министар одбране Александар Вулин је у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића и команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића обишао данас припаднике Заједничких снага Војске Србије и МУП Републике Србије, ангажоване на обезбеђењу државне границе на поседнутом објекту „Мокрање“ код истоименог граничног прелаза.

О задацима које реализују припадници Заједничких снага, као и о стању у Сектору „В“, министра одбране су информисали пуковник Владета Балтић, командант Заједничких снага Војске и МУП-а за обезбеђење дела државне границе и потпуковник Зоран Цветановић, команадант Сектора „В“, а потпоручник Александра Андонов, командир поседнутог објекта „Мокрање“, о стању на том објекту.


 - На територији Републике Србије се данас налази нешто око 4.000 миграната, што је свакако број који можемо да контролишемо. Њихов далеко највећи број се налази у нашим прихватним центрима, где су контролисани, где су медицински збринути и на сваки други начин заштићени. Не само они, већ су заштићени и сви наши грађани. Мешовите снаге Војске и Полиције су за ових  годину дана спречиле око 22.000 миграната да илегално уђу у нашу територију. И можете да замислите  како би изгледало да није било свих ових девојака и момака из МУП-а и Војске Србије, како би изгледала наша земља да је мигрантска криза била потпуно неконтролисана, да није било свих њих  који су свакога дана, без обзира на временске услове и без обзира на било какве тешкоће и оптерећења били овде, радили и спречавали да наша територија постане предмет илегалних миграција, да се наш свакодневни начин живота угрожава и да се све оне негативне појаве које прате мигрантску кризу испољавају на територији Републике Србије, рекао је министар одбране.  
Он је истакао да сви припадници  Војске Србије и МУП-а одлично сарађују на задатку чувања државне границе и наше територије, и да воде рачуна како би сваки грађанин ове земље био безбедан, а сваки мигрант остварио своја права, која се поштују.

-Влада Републике Србије се искрено захваљују свим припадницима Војске Србије и МУП-а на изузетној храбрости, изузетном пожртвовању и свему ономе што су радили да се и углед наше земље у време мигрантске кризе значајно повећа, нагласио је Александар Вулин и додао да су све друге земље имале у томе лоша искуства.

-Све друге су се веома често показале и као не баш добро организоване и не баш добри домаћини, а ми смо  се  показали као земља која је изузетно добро организована која је у стању да заштити ове људе, али на првом месту да заштити свакодневни живот сваког од наших грађана. Ми ћемо наставити да се понашамо тако и у наредном периоду, на првом месту водећи рачуна о свакодневном животу гарађана Србије, о заштити наше територије и о томе  да последнице мигрантске кризе не смеју да угрозе ниједног грађанина Србије – истакао је министар Вулин.

 По обиласку су пуковник Владета Балтић, командант Заједничких снага и главни полицијски саветник Ненад Вучић, начелник Регионалног центра граничне полиције према Републици Бугарској, рекли да је сарадња Војске и Полиције на високом нивоу, да се заједничким радом креирају задаци и успешно реализују, што је допринело битном смањењу илегалних миграната на овом простору. 

Млада потпоручница Александра Андонов, командир поседнутог објекта „Мокрање“, рекла је да се задаци, које свакодневно извршавају с припадницима Жандармерије и граничне полиције, реализују на време, без поговора, и да није битно ко је испред строја, нити да ли је мушко или женско.