Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
14.01.2018.

Ministar Vulin: Odlična saradnja Vojske i MUP na obezbeđenju graniceMinistar odbrane Aleksandar Vulin je u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića obišao danas pripadnike Zajedničkih snaga Vojske Srbije i MUP Republike Srbije, angažovane na obezbeđenju državne granice na posednutom objektu „Mokranje“ kod istoimenog graničnog prelaza.

O zadacima koje realizuju pripadnici Zajedničkih snaga, kao i o stanju u Sektoru „V“, ministra odbrane su informisali pukovnik Vladeta Baltić, komandant Zajedničkih snaga Vojske i MUP-a za obezbeđenje dela državne granice i potpukovnik Zoran Cvetanović, komanadant Sektora „V“, a potporučnik Aleksandra Andonov, komandir posednutog objekta „Mokranje“, o stanju na tom objektu.


 - Na teritoriji Republike Srbije se danas nalazi nešto oko 4.000 migranata, što je svakako broj koji možemo da kontrolišemo. Njihov daleko najveći broj se nalazi u našim prihvatnim centrima, gde su kontrolisani, gde su medicinski zbrinuti i na svaki drugi način zaštićeni. Ne samo oni, već su zaštićeni i svi naši građani. Mešovite snage Vojske i Policije su za ovih  godinu dana sprečile oko 22.000 migranata da ilegalno uđu u našu teritoriju. I možete da zamislite  kako bi izgledalo da nije bilo svih ovih devojaka i momaka iz MUP-a i Vojske Srbije, kako bi izgledala naša zemlja da je migrantska kriza bila potpuno nekontrolisana, da nije bilo svih njih  koji su svakoga dana, bez obzira na vremenske uslove i bez obzira na bilo kakve teškoće i opterećenja bili ovde, radili i sprečavali da naša teritorija postane predmet ilegalnih migracija, da se naš svakodnevni način života ugrožava i da se sve one negativne pojave koje prate migrantsku krizu ispoljavaju na teritoriji Republike Srbije, rekao je ministar odbrane.  
On je istakao da svi pripadnici  Vojske Srbije i MUP-a odlično sarađuju na zadatku čuvanja državne granice i naše teritorije, i da vode računa kako bi svaki građanin ove zemlje bio bezbedan, a svaki migrant ostvario svoja prava, koja se poštuju.

-Vlada Republike Srbije se iskreno zahvaljuju svim pripadnicima Vojske Srbije i MUP-a na izuzetnoj hrabrosti, izuzetnom požrtvovanju i svemu onome što su radili da se i ugled naše zemlje u vreme migrantske krize značajno poveća, naglasio je Aleksandar Vulin i dodao da su sve druge zemlje imale u tome loša iskustva.

-Sve druge su se veoma često pokazale i kao ne baš dobro organizovane i ne baš dobri domaćini, a mi smo  se  pokazali kao zemlja koja je izuzetno dobro organizovana koja je u stanju da zaštiti ove ljude, ali na prvom mestu da zaštiti svakodnevni život svakog od naših građana. Mi ćemo nastaviti da se ponašamo tako i u narednom periodu, na prvom mestu vodeći računa o svakodnevnom životu garađana Srbije, o zaštiti naše teritorije i o tome  da poslednice migrantske krize ne smeju da ugroze nijednog građanina Srbije – istakao je ministar Vulin.

 Po obilasku su pukovnik Vladeta Baltić, komandant Zajedničkih snaga i glavni policijski savetnik Nenad Vučić, načelnik Regionalnog centra granične policije prema Republici Bugarskoj, rekli da je saradnja Vojske i Policije na visokom nivou, da se zajedničkim radom kreiraju zadaci i uspešno realizuju, što je doprinelo bitnom smanjenju ilegalnih migranata na ovom prostoru. 

Mlada potporučnica Aleksandra Andonov, komandir posednutog objekta „Mokranje“, rekla je da se zadaci, koje svakodnevno izvršavaju s pripadnicima Žandarmerije i granične policije, realizuju na vreme, bez pogovora, i da nije bitno ko je ispred stroja, niti da li je muško ili žensko.