Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
16.12.2017.

Министар одбране: У наредних годину дана 300 милиона за реконструкцију Војне академије



Министар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Генералаштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, државног секретара Бојана Јоцића и начелника Војне академије генерал-мајора Горана Зековића, обишао је Војну академију и упознао се са степеном реализације инфраструктурних радова који је се спроводе у тој високошколској научној установи. 
 
– Војна академија је понос наше војске. У читавом свету зна се за дугу традицију војног школства Србије и постоји велико интересовање страних партнера да шаљу своје официре, своје кадете на школовање у нашу Војну академију. И не само због тога, али и због тога, а на првом месту због комфора наших студената, наше деце, ми смо решили да Војну академију целокупно обновимо. У току ове и следеће године наменили смо око 300 милиона динара за радове на Војној академији, где  ћемо реновирати не само писту, већ и унутрашњост, спортски центар, смештајне капацитете, стрељану, све оно што је потребно нашим кадетима да би могли да се школују и да бисмо још једном показали колико нам је стало до наших будућих официра – истакао је министар одбране Александар Вулин.

Он је рекао да се подизањем животног стандарда, квалитета живота и рада, омогућава боље и успешније образовање кадета.
-Исто тако, хоћемо да подигнемо атрактивност војног позива, да деца знају, и да њихови родитељи знају да када долазе у Војну академију, долазе у најбољи смештај, долазе у најбољу установу, где наравно раде и најбољи људи – нагласио је министар одбране. 

Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић рекао је да Војна академија оспособљава кадар за потребе Војске Србије – официре различитих профила, различитих родова и служби – и да та високошколска и научна установа, која је позната међу оружаним снагама света, мора кадетима да обезбеди и такве услове живота и рада које имају најсавременије армије света.

–Ово што данас видите јесте почетак стварања услова који ће обезбедити да се наши кадети, наши официри, наши подофицири како у процесу усавршавања на основним студијама, тако и на Командно-штабном и Генералштабном усавршавању, још више оспособе за оно што их очекује по завршетку тог нивоа школовања – рекао је генерал Диковић и додао да ће по пројекту, кад се заврши изградња, услови које ће имати наши кадети и официри, заиста бити на светском нивоу.

–Радује чињеница да сe не само убрзаним темпом опремамо са  наоружањем и војном опремом, него и да стварамо и побољшавамо услове за живот и рад наших официра – истакао је начелник Генералштаба. 

Са степеном реализације инфраструктурних радова око уређења војног комплекса „Генерал Јован Мишковић” у Београду министра одбране и начелника Генералштаба упознали су потпуковник Слободан Старчевић, начелник Управе за инфраструктуру СМР МО и пуковник Зоран Лучић, начелник Одељења за логистику Војне академије. Радове изводи Војнограђевинска установа „Београд”.

Министар одбране је обишао Спортски центар Војне академије и унутар њега нови кардио-центар и теретану.