Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
10.12.2017.

Министар Вулин: Стидимо се у име великог света јер нису донели правду на КиМ



"На данашњи дан обележавамо велики неуспех и срамоту међународне заједнице на Косову и Метохији јер није успоставила владавину права, није донела правду и није обезбедила повратак протераних. Срби су једини народ на територији Европе чија су људска права прекршена брутално, намерно, организовано и без казне. Међународна заједница је преузела обавезу да за све страдале и нестале на КиМ нађе оправдање и казну а није то урадила. Није нашла ни једног убицу Срба на простору КиМ. Стидимо се у име великог света и питамо их "да ли сте то икада и желели?", рекао је министар одбране Александар Вулин у "соби сећања" Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији на обележавању Међународног дана људских права.

"На данашњи дан, на дан када обележавамо Дан људских права, ми обележавамо велики неуспех и срамоту међународне заједнице на Косову и Метохији. Неуспех, јер није успела да успостави владавину права, није успоставила да дође до правде за све, није обезбедила повратак свих протераних без обзира на то које су националности на простор КиМ, није донела правду. Ово је велики неуспех и велика срамота међународне заједнице јер није одржала своју реч, реч коју је потписала Резолуцијом 1244. Међународна заједница је прекинула рат и НАТО агресију тако што је обећала да ће се сви протерани вратити, да ће имовинска права бити поштована, да ће се сво злочини расветлити без обзира над киме су учињени и ко су починиоци. Рат је прекинут тако што је међународна заједница обећала да ће српска мука бити вреднована као и било чија друга мука и да ће српски народ на КиМ имати права као и сваки други", рекао је министар Вулин.
"Ми данас морамо да признамо страшни неуспех међународне заједнице, да су Срби једини народ на територији Европе у 21. веку чија су људска права прекршена, брутално, намерно, систематски, организовано и без казне. Срби се нису вратили ни у један велики град на КиМ, једва да су се вратили у понеко село. Одрживост повратка је мизерно мала. Од доласка међународне заједнице и преузимања одговорности за живот на простору КиМ убијено је преко хиљаду Срба и за то скоро нико није одговарао. 
 
Министар Вулин је истакао да Влада РС и председник Републике Србије господин Александар Вучић неће престати да траже правду. "И никада када Александар Вучић разговара о КиМ и положају нашег народа не пропусти се прилика да се не пита а шта је са убијенима, шта је са киднапованима, шта је са несталима. Не пропушта се прилика да се јасно и гласно затражи потпуно исти однос према нашим жртвама као према било којој другој жртви. Ми од међународне заједнице не тражимо ништа друго већ да се према нама понашају онако како се понашају према својим грађанима. Све што је добро за грађане било које земље у ЕУ добро је и за нас. Понашајте се према нама на исти начин. Судите нам по истим аршинима. Дајте нам исту утеху, учините оно што бисте учинили за своје држављане. Ништа више не тражимо од вас, само то, рекао је министар Вулин.

"Још једном, ова туга, ова соба у којој се скупимо и препознамо једни друге, соба сећања на оне који би данас имали много више година и иза себе оставили синове, унуке .... Ово је соба сећања на оне чији је живот прекинут без разлога и оправдања, на оне за којима плачемо, сећамо их се али не можемо да им кажемо почивајте у миру јер за њих и њихову трагедију нико није одговарао.
На Дан људсјих права морамо сви заједно да се подсетимо да је међународна заједница преузела обавезу да за њихове животе, да за њихову смрт нађе оправдање и казну. Није то урадила. Стидимо се у име великог света коме десетине хиљада војника на простору КиМ нису били довољни да нађу ниједног убицу, коме сав новац и политички утицаји овог света нису били довољни да нађу једног убицу Срба на простору Косова и Метохије и онда морамо да се запитамо "А да ли сте то икада и желели?", закључио је министар Вулин.
 
Обележавању Дана људских права у Удружењу породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији присуствовали су и потпредседник Скупштине Србије проф. др Владимир Маринковић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Скупштине Р. Србије, Мехо Омеровић, министар за државну управу и локалну самоуправу, Бранко Ружић, заштитник грађана Зоран Пашалић.