Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
04.12.2017.

Регионална конференција односа са јавношћу „Медији, мировне операције и мигрантска криза“




Дводневна Регионална конференција односа са јавношћу „Медији, мировне операције и мигрантска криза“ у организацији Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије, a уз подршку Министарства одбране Уједињеног Краљевства и Амбасаде Уједињеног Краљевства у Београду, започела је данас у конгресном центру у Ковачици.

Конференција је окупила представнике служби за односе са јавношћу Министарстава одбране земаља у региону, као и представнике регионалних медијских кућа, које повезују теме савремених безбедносних изазова, а у циљу размене искустава у тим важним областима.

Отварању су присуствовали амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф, државни секретар у Министарству одбране Алексанадр Живковић,  начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране капетан бојног брода Петар Бошковић, као изасланик одбране Уједињеног Краљевства пуковник Сајмон Фицгибон.

Отварајући конференцију, амбасадор Киф је истакао да се нада да ће током конференције бити размењивана мишљења и искуства, као и решења и најбоље праксе о све важнијем питању односа између система одбране и медија, нарочито у модерном времену у коме сви желе информације 24 часа дневно, што оставља мало простора за њихову проверу, а грешке могу да имају последице чак и годинама након самог догађаја.

Истакавши да је Србија ове године први пут домаћин овог стручног скупа, државни секретар Живковић је рекао да припадници Министарства одбране имају значајна искуства о темама којима је конференција посвећена, што ће је учинити још кориснијом за све учеснике, а остали панелисти и гости из региона осветлиће поменуте теме шире и дубље у циљу њиховог бољег разумевања, али и унапређења сарадње у тим областима.

Капетан бојног брода Бошковић је подсетио да је Војска Србије трећу годину за редом институција којој грађани Србије највише верују, али указао и на чињеницу да је Министарство одбране, иако по својој природи прилично затворен систем, међу првим институцијама које су схватиле значај друштвених мрежа у комуникацији са јавношћу и изградило кредибилитет и у тој сфери.

Данашњи први панел био је посвећен трендовима у односима медија и оружаних снага, а на ту тему, уз амбасадора Кифа, говорили су и продуцент и новинар Данијел Шунтер, руководилац Службе за односе са јавношћу Министарства одбране Црне Горе Алма Адровић. Панел је модерирао капетан бојног брода Бошковић.

Однос медија и мултинационалних операција био је у фокусу другог панела, а осврт на ту тему својим излагањима дали су Џулијан Харстон, некадашњи високи функционер УН, заменик начелника Центра за мировне операције Војске Србије пуковник Никола Дејановић, потпуковник др Немања Боровчанин учесник мисије MINUSCA, руководилац Службе за односе са јавношћу Министарства одбране Хрватске бригадир Дражен Јоњић, портпарол Македонске војске потпуковник Тони Јаневски, као и капетани Ник Хили и Грант Кели из тима за односе са јавношћу Оружаних снага Велике Британије.

Уз излагања учесника, панели су били прилика за разговор и размену искустава учесника конференције о најважнијим аспектима значаја медија у савременом безбедносном  окружењу.

Сутрашњи панели биће посвећени медијима и мигрантској кризи, са посебним освртом на прекограничну сарадњу у контроли миграција.