Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
04.12.2017.

Regionalna konferencija odnosa sa javnošću „Mediji, mirovne operacije i migrantska kriza“




Dvodnevna Regionalna konferencija odnosa sa javnošću „Mediji, mirovne operacije i migrantska kriza“ u organizaciji Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije, a uz podršku Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu, započela je danas u kongresnom centru u Kovačici.

Konferencija je okupila predstavnike službi za odnose sa javnošću Ministarstava odbrane zemalja u regionu, kao i predstavnike regionalnih medijskih kuća, koje povezuju teme savremenih bezbednosnih izazova, a u cilju razmene iskustava u tim važnim oblastima.

Otvaranju su prisustvovali ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksanadr Živković,  načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane kapetan bojnog broda Petar Bošković, kao izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva pukovnik Sajmon Ficgibon.

Otvarajući konferenciju, ambasador Kif je istakao da se nada da će tokom konferencije biti razmenjivana mišljenja i iskustva, kao i rešenja i najbolje prakse o sve važnijem pitanju odnosa između sistema odbrane i medija, naročito u modernom vremenu u kome svi žele informacije 24 časa dnevno, što ostavlja malo prostora za njihovu proveru, a greške mogu da imaju posledice čak i godinama nakon samog događaja.

Istakavši da je Srbija ove godine prvi put domaćin ovog stručnog skupa, državni sekretar Živković je rekao da pripadnici Ministarstva odbrane imaju značajna iskustva o temama kojima je konferencija posvećena, što će je učiniti još korisnijom za sve učesnike, a ostali panelisti i gosti iz regiona osvetliće pomenute teme šire i dublje u cilju njihovog boljeg razumevanja, ali i unapređenja saradnje u tim oblastima.

Kapetan bojnog broda Bošković je podsetio da je Vojska Srbije treću godinu za redom institucija kojoj građani Srbije najviše veruju, ali ukazao i na činjenicu da je Ministarstvo odbrane, iako po svojoj prirodi prilično zatvoren sistem, među prvim institucijama koje su shvatile značaj društvenih mreža u komunikaciji sa javnošću i izgradilo kredibilitet i u toj sferi.

Današnji prvi panel bio je posvećen trendovima u odnosima medija i oružanih snaga, a na tu temu, uz ambasadora Kifa, govorili su i producent i novinar Danijel Šunter, rukovodilac Službe za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Crne Gore Alma Adrović. Panel je moderirao kapetan bojnog broda Bošković.

Odnos medija i multinacionalnih operacija bio je u fokusu drugog panela, a osvrt na tu temu svojim izlaganjima dali su Džulijan Harston, nekadašnji visoki funkcioner UN, zamenik načelnika Centra za mirovne operacije Vojske Srbije pukovnik Nikola Dejanović, potpukovnik dr Nemanja Borovčanin učesnik misije MINUSCA, rukovodilac Službe za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Hrvatske brigadir Dražen Jonjić, portparol Makedonske vojske potpukovnik Toni Janevski, kao i kapetani Nik Hili i Grant Keli iz tima za odnose sa javnošću Oružanih snaga Velike Britanije.

Uz izlaganja učesnika, paneli su bili prilika za razgovor i razmenu iskustava učesnika konferencije o najvažnijim aspektima značaja medija u savremenom bezbednosnom  okruženju.

Sutrašnji paneli biće posvećeni medijima i migrantskoj krizi, sa posebnim osvrtom na prekograničnu saradnju u kontroli migracija.