Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
27.11.2017.

Споразумом до још боље одбрамбене сарадње са Кипром



Министар одбране Александар Вулин, који је на позив министра одбране Републике Кипар Христофора Хокаидиса отпутовао у званичну посету тој земљи, дочекан је данас у Никозији уз највише војне и државне почасти.
 
Двојица министара потписали су Споразум о размени и заштити тајних података, који представља правни основ за интензивнију размену обавештајних података што је, како кажу потписници, од великог значаја у условима нарастајућих асиметричних претњи са којима се сусрећу не само Србија, Кипар и регион, већ и читав свет.
 
Како је рекао министар Вулин, реч је о Споразуму који ће свакако приближити наша два министарства, јер, „без обзира што смо географски удаљени, налазимо се у истом простору и суочени смо са сличним претњама. Религијски фундаментализам, терористичке претње, миграторна криза, погађају и једну и другу земљу и управо због тога морамо да имамо могућност да размењујемо информације које ће повећати нашу безбедност.“
 
- Оно што је такође за нас веома важно, а добрим делом је потпомогнуто потписивањем овог споразума, јесте наша размена и када је у питању војно школовање и када су у питању међусобне активности двеју војски, о чему ћемо, надам се веома брзо, постићи одговарајући билатерални споразум у области одбране за идућу годину, истакао је српски министар обране.
 
Он је додао да ће потписани споразум омогућити и боље представљање српске одбрамбене индустрије Кипру, укључујући „све што ми производимо, муницију, оружје, оруђе, све оно што је тој земљи потребно, а ми ћемо моћи да понудимо, а такође је значајно за безбедност и једне и друге земље.“
 
Обраћајући се медијима, министар Хокаидис је рекао да Кипар принципијално подржава Србију по питању Косова и Метохије, али и по питању чланства у Европској унији:
 
- Ми верујемо да је процес евроинтеграција кључан за мир и стабилност у региону Западног Балкана, нагласио је кипарски министар одбране.
 
Министар Вулин је у својој изјави изнео задовољство што је на Кипру, међу пријатељима, где се осећа као код куће.
 
-На првом месту желим да се захвалим вашој Влади, вашем председнику и вашем народу на принципијелној позицији и бескомпромисној подршци када је у питању Косово и Метохија. У за нас најтежим тренуцима, Кипар је увек био уз нас. И када су много веће и моћније земље оклевале да поштују међународно право, Кипар је био чврсто уз међународно право и самим тим уз Србију, рекао је српски министар одбране и подвукао да Србија снажно подржава мировну политику и политику дијалога које спроводи кипарска Влада и председник, те да снажно подржава кипарски народ.
 
-То је једини начин. Ми разумемо колико вам је тешко и знамо како је када морате да правите компромисе, али то је једини начин да сачувате мир и да се изборите за оно што припада вашем народу. Зато још једном, Влада Републике Србије снажно подржава мировну политику и политику дијалога коју водите када је у питању решавање кипарског проблема. Доказ тога јесте и наша дубока посвећеност останку у мисији Уједињених нација и то доживљавамо као наш начин да вам покажемо колико смо уз вас, колико желимо да будемо ту где је тешко.
 
Потврда да два министарства одлично сарађују јесте и потписивање Споразума који ће омогућити још бољу сарадњу, рекао је министар Вулин и додао да су Србија и Кипар заједно и у борбеној групи Хелброк у којој ће се заједно носити с претњама као што су религијски фанатизам и терористичке претње, на шта морамо дати заједнички одговор, што поменути споразум и омогућује.
 
- Наше земље су пријатељске. Наши народи су пријатељски и наше армије морају бити једна уз другу. Још једнодом желим да се захвалим министру Хокаидису, човеку који разуме шта Србију највише боли и шта Србију највише радује. И да буде сигуран да и ми знамо колико неправда уме да боли, али и колико победа, истина и правда могу да радују, истакао је министар Вулин и позвао кипарског колегу да наредне године посети Београд.
 
Министар одбране Републике Србије положио је венац на Војничком гробљу Македонитис, а у току поподнева, у Команди мисије UNFICYP, министар Вулин ће разговарати са командантом војних снага генерал-мајором Мохамедом Камајан Камиром и обићи припаднике Министарства одбране и Војске Србије који су ангажовани у тој мултинационалној операцији.